Πρόδρομος

Translate English Version

Πρόδρομος

Γραφικός, παραδοσιακός οικισμός, που βρίσκεται στην ανατολική πλευρά του νησιού της Πάρου, 16 περίπου χιλιόμετρα από την Παροικιά. Η περιοχή που βρίσκεται το χωριό είναι καθαρά αγροτική, με πολλά περιβόλια, πλούσια νερά και άφθονη γεωργική και κτηνοτροφική παραγωγή, κυρίως εκτροφή πολλών αγελάδων. Το αρχικό του όνομα ήταν Δραγουλάς, αλλά το 1953 μετονομάστηκε σε Πρόδορμος από τον ναό του Αγίου Ιωάννη του Προδρόμου που χτίστηκε στο χωριό. Η εκκλησία γιορτάζει στις 23 Ιουνίου όπου και γίνεται ένα από τα σημαντικότερα πανηγύρια του νησιού.

Στην είσοδο του οικισμού βρίσκεται η εκκλησία του Αγίου Σπυρίδωνα η οποία συνδέεται με καμάρα με την εκκλησία του Αγίου Νικολάου. Η καμάρα με το καμπαναριό αποτρέπει την είσοδο οχημάτων στον οικισμό, ενώ αποτελεί τη κύρια είσοδο του. Τα κατάλευκα ασβεστωμένα σπιτάκια με τα γεράνια και τις μπουκαμβίλιες, τα σοκάκια με τις καμάρες και τα καφενεδάκια με τους παραδοσιακούς μεζέδες δίνουν ένα μοναδικό χρώμα στο χωριό.

Το χωριό το διασχίζει το βυζαντινό μονοπάτι με τις αρχαίες μαρμάρινες πλάκες που συνέδεε το χωριό Μάρπησσα με τις Λεύκες Το μαρμαρόστρωτο πέρασμα 1000 ετών και 3,5 χιλιομέτρων που κινείται παράλληλα με τον αμαξωτό δρόμο, είναι πνιγμένο μέσα σε ελαιώνες και αμπελώνες και αποτελεί ένα από τα κύρια αξιοθέατα του οικισμού. Από τον Πρόδρομο οι κοντινότερες παραλίες είναι του Μώλου, του Καλόγερου και η παραλία στα Τσουκαλιά.