Αγία Ιερουσαλήμ

Translate English Version

Αγία Ιερουσαλήμ

Σε μια ιδιαίτερα απόκρημνη πλαγιά στην είσοδο της χαράδρας «Βαρσάμω», κοντά στο σπήλαιο της Ζωοδόχου Πηγής, βρίσκεται φωλιασμένο το εκκλησάκι της Αγίας Ιερουσαλήμ, που σαν από πίνακα ζωγραφικής, διακρίνεται για τα ποικίλα έντονα χρώματά του. Ο επισκέπτης που θα ανέβει τα περίπου 700 σκαλοπάτια, θα αποζημιωθεί με το παραπάνω από το εκπληκτικό θέαμα που θα αντικρίσει. Ακριβώς από κάτω, η χαράδρα που σχηματίζει ο ποταμός Έρκυνα, απέναντι αριστερά το μεσαιωνικό κάστρο και δεξιά το ανοικτό πέτρινο θέατρο της Κρύας.

Πάνω από τον σπηλαιώδη ναό, υπάρχει μία ακόμη σπηλιά, η οποία έχει πάρει την ονομασία “το κελί του παππού”, από κάποιον ιεροσολυμίτη ασκητή που κατοικούσε εκεί. Στο εσωτερικό, παρατηρούμε ότι ο ναός είναι τοξοτός και λιθόκτιστος και έχει πετρόκτιστο τέμπλο. Στα χρόνια της τουρκοκρατίας, το δυσπρόσιτο αυτό εκκλησάκι, αποτέλεσε το καταφύγιο των κατοίκων της Αμφίκλειας και το λημέρι του Οδυσσέα Ανδρούτσου.

Η Αγία Ιερουσαλήμ, είναι μάρτυρας της Χριστιανικής Εκκλησίας. Η μνήμη της τιμάται κάθε χρόνο στις 26 Ιουλίου. Καταγόταν από την Αλεξάνδρεια της Αιγύπτου και μετά τον θάνατο του συζύγου της γύρισε πολλούς τόπους, μαζί με τα τρία της παιδιά, κηρύττοντας τον Χριστό. Από την Ελλάδα πέρασε κατά σειρά, πρώτα από την Αθήνα, Βοιωτία, Θεσσαλία και εγκαταστάθηκε στην Βέροια. Εκεί την συνέλαβε ο Μάρκος Αυρήλιος Πρόβος, που είχε διατάξει διωγμό των Χριστιανών και σκληρό βασανισμό τους. Πρώτα τα παιδιά της υπέστησαν τρομερά βασανιστήρια, μέχρι που παρέδωσαν την ψυχή τους στον Θεό και ύστερα βασάνισαν και την ίδια ώσπου την αποκεφάλισαν. Έτσι, η Αγία Ιερουσαλήμ έγινε μια ηρωίδα χριστιανή μητέρα, που με βαθιά πίστη, οδήγησε τα παιδιά της στην θυσία υπέρ του Χριστού.

Το μονοπάτι για την εκκλησία ξεκινάει από τις πηγές της Κρύας, στη Λιβαδειά. Ακολουθούμε το πλακόστρωτο δρομάκι, δίπλα από τις πηγές και αφού περάσουμε το μικρό θεατράκι, ξεκινάει το μονοπάτι με τα σκαλοπάτια. Θα διασχίσουμε το δάσος με τα κυπαρίσσια, θα συναντήσουμε ένα παλιό εκκλησάκι και θα συνεχίσουμε δεξιά για λίγο ακόμη, προσέχοντας προς το τέλος της διαδρομής την πέτρινη σκάλα που στα δεξιά είναι γκρεμισμένη. Επιστρέφοντας, δεν θα πρέπει να ξεχάσουμε να βγάλουμε δροσερό νερό, από την πηγή που βρίσκεται μέσα στο εκκλησάκι και όπως λένε οι ντόπιοι φέρνει καλοτυχία.