Δασκαλιό

Translate English Version

Δασκαλιό

Το Δασκαλιό ή Δασκαλειό είναι νησίδα των Κυκλάδων, στη συστάδα των Κουφονησίων και ανήκει στις Μικρές Κυκλάδες. Βρίσκεται δυτικά της νησίδας Κέρου σε απόσταση 100 μέτρων και από το 1965 έχει κηρυχθεί αρχαιολογικός χώρος εξ' αιτίας των εκτεταμένων ευρημάτων που υπάρχουν όπως και στον απέναντι κάβο Δασκαλιού της Κέας. Η πρόσβαση γίνεται μόνο μέσω θάλασσας με ιδιωτικό σκάφος ή καΐκι από τα Κουφονήσια.
 
Έχει εντοπιστεί εκτεταμένος οχυρωμένος οικισμός της Πρωτοκυκλαδικής εποχής. Λόγω του πολιτιστικού της πλούτου αυτού έχει λεηλατηθεί επανειλημμένα κατά το παρελθόν από λαθρανασκαφείς αρχαιοκάπηλους. Από εκεί προέρχεται ο λεγόμενος «Θησαυρός της Κέρου», που παλαιότερα ανήκε στη συλλογή Ερλενμαγερ, ενώ σήμερα το μεγαλύτερο τμήμα του, στο Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης. Η νησίδα σύμφωνα με την απογραφή του 2011 είναι ακατοίκητη και υπάγεται στη δημοτική κοινότητα Κουφονησίων του δήμου Νάξου & Μικρών Κυκλάδων.
 
Bρετανοί αρχαιολόγοι από το πανεπιστήμιο του Cambridge, έφεραν στο φως την ύπαρξη ενός αστικού κέντρου στην Κέρο, εντοπίζοντας δείγματα μεταλλευτικής δραστηριότητας στο πυραμιδικό ακρωτήριο Δασκαλειό. Υπολογίζεται ότι πριν από 4.000 χρόνια, εργάτες δημιούργησαν μονοπάτια και αναβαθμίσεις στον λόφο αυτό και στην συνέχεια τον έντυσαν με 1.000 τόνους ειδικής εισαγόμενης αστραφτερής λευκής πέτρας ώστε να δώσουν την εικόνα μιας γιγαντιαίας πυραμίδας στο Αιγαίο, όπως αναφέρει σε δημοσίευμα του ο Guardian.
 
Κάτω από τις αναβαθμίδες οι αρχαιολόγοι εντόπισαν στοιχεία μηχανικής και εξελιγμένης μεταλλουργίας που ανταγωνίζονται το εντυπωσιακό εξωτερικό της ελληνικής πυραμίδας. Αρχαιολόγοι από τρεις διαφορετικές χώρες που συμμετείχαν στις ανασκαφές βρήκαν επίσης στοιχεία ενός συγκροτήματος αποστραγγιστικών τούνελ που υπολογίζεται ότι κατασκευάστηκαν 1.000 χρόνια πριν από το περίφημο σύστημα του Μυκηναϊκού παλατιού της Κνωσού στην Κρήτη.
 
Οι ανασκαφές θα συνεχιστούν και θα μελετηθεί το δίκτυο  των τούνελ αποστράγγισης για να ανακαλύψουν εάν το δίκτυο αυτό χρησιμοποιούνταν για την ύδρευση ή τα λύματα.