Σαρία

Translate English Version

Σαρία

Η Σαρία είναι ένα νησί του Αιγαίου που περιβρέχεται από το Καρπάθιο πέλαγος, ανήκει στα Δωδεκάνησα και βρίσκεται απέναντι ακριβώς από τη βόρεια άκρη της Καρπάθου με έκταση 20,429 τ.χλμ. και υψόμετρο 631 μ. Στο νησί αναπτύχθηκαν δύο οικισμοί, τα Παλάτια και το Άργος.
 
Σύμφωνα με την απογραφή του 2011 στο Άργος κατοικούν 45 άνθρωποι, εκ των οποίων 22 επιστήμονες που κάνουν έρευνες για τη μεσογειακή φώκια, όπως οι ίδιοι δήλωσαν. Η συντομότερη προσέγγιση στο Άργος γίνεται από την θάλασσα και πιο συγκεκριμένα από την παραλία των Παλατιών μέσω του φαραγγιού του ποταμού του Έντη.
 
Χωρίζεται από την Κάρπαθο με έναν ρηχό και στενό πορθμό, το "Στενό της Σαρίας", πλάτους 100 μέτρων και βάθους 2,5 μέτρων, ο οποίος είναι απαγορευτικός για τη διέλευση σκαφών μεγάλου βυθίσματος. Βορειότερο σημείο του νησιού αποτελεί το ακρωτήριο Παρασπόρι, νοτιότερο το ακρωτήριο Πάνω Ρίβα, ανατολικότερο το Ακρωτήριο Άσπρουας και δυτικότερο η άκρα Ακρωτήρι.
 
Είναι σημαντικός βιότοπος και τόπος αναπαραγωγής για πουλιά και θαλάσσιους οργανισμούς και έχει χαρακτηριστεί "Σημαντική Περιοχή για τα Πουλιά της Ευρώπης", αφού φιλοξενεί αξιόλογο αριθμό σπάνιων αρπακτικών πουλιών, όπως ο Σπιζαετός (Hieraaetus fasciatus), η Αετογερακίνα (Buteo rufinus), και ο Μαυροπετρίτης (Falco eleonorae).
 
Η Σαρία μαζί με την Κάρπαθο και τη γύρω θαλάσσια περιοχή, λόγω της ποικιλίας οικοτόπων που διαθέτουν και των σπάνιων ειδών που φιλοξενούν τόσο σε εθνικό όσο και ευρωπαϊκό επίπεδο, ανήκουν στο Δίκτυο Natura 2000. Κατά τους θερινούς μήνες οι παραλίες του νησιού κατακλύζονται από πολλούς παραθεριστές.
 
Ιστορία
 
Στα πολύ παλιά χρόνια το νησί αποτελούσε τμήμα της Καρπάθου που χωρίστηκε από αυτήν μέσω της θαλάσσιας διάβρωσης. Στη Σαρία και πιο συγκεκριμένα στη θέση Παλάτια, σύμφωνα με αμφισβητούμενη μαρτυρία του γεωγράφου Στράβωνα, τοποθετείται η ύπαρξη πόλης με το όνομα Nίσυρος.
 
Το νησί είναι διάσπαρτο από αρχαία μνημεία, ερείπια και υπολείμματα αρχαίων οικισμών, ενώ αποτέλεσε και ορμητήριο Σαρακηνών πειρατών. Το αρχαίο όνομά της ήταν Σάρος και τον 5ο αι.π.Χ. ανήκε στην Αθηναϊκή Συμμαχία.
 
Στη Σαρία υπάρχουν ίχνη από την παρουσία του ανθρώπου της νεολιθικής εποχής και της πρώιμης εποχής του χαλκού. Έχουν βρεθεί λείψανα οχύρωσης στη δυτική πλαγιά του λόφου Κάστελλος από την περίοδο των ιστορικών χρόνων. Στη θέση Παλάτια υπάρχουν παλαιοχριστιανικά και μεσαιωνικά κτίσματα, ενώ ο ιδιόμορφος μεσαιωνικός οικισμός του 10ου αι. με τα παράξενα θολωτά κτίσματα, που βρίσκεται στο λόφο πάνω από τα Παλάτια, πιθανολογείται ότι ήταν αραβικός οικισμός ή ορμητήριο Σαρακηνών πειρατών.