Καστρί
Το Καστρί είναι από τα πιο φωτογραφημένα μέρη της Κω. Βρίσκεται στο κόλπο της Κεφάλου, απέναντι από την παραλία και την Παλαιοχριστιανική Βασιλική του Αγίου Στεφάνου. Η νησίδα ονομάζεται και Παλαιόκαστρο, αφού παλιά υπήρχε Μεσαιωνική οχύρωση, απομεινάρια της οποίας υπάρχουν διάσπαρτα στη νησίδα. Στη νησίδα επάνω βρίσκεται και το γραφικό εκκλησάκι με τον μπλε τρούλο αφιερωμένο στον Άγιο Νικόλαο.
Απέχει 90 περίπου μέτρα από την απέναντι ακτή και μπορεί κάποιος να φτάσει στη νησίδα κολυμπώντας. Είθισται το πρώτο πράγμα που κάνει όποιος βγαίνει στο νησάκι, να χτυπάει την καμπάνα. Αξίζει ένας περίπλους του νησιού ώστε να μπορέσετε να δείτε τις γεωλογικές του ιδιαιτερότητες, τις όμορφες σπηλιές και αν σταθείτε τυχεροί, ίσως μερικούς κορμοράνους.
Στη νησίδα υπάρχει μικρή προβλήτα για να δένουν τα σκάφη. Τα σκαλάκια που ξεκινούν από εκείνο το σημείο, οδηγούν στο γραφικό εκκλησάκι, το οποίο έχει γίνει πολύ δημοφιλές αφού τα τελευταία χρόνια έχουν αυξηθεί οι γάμοι και οι βαφτίσεις που τελούνται σ' αυτό. Οι καλεσμένοι μεταφέρονται στο νησάκι με σκάφη από το Καμάρι, το λιμάνι της Κεφάλου. Στο νησάκι υπάρχει και μία όμορφη, μικρή παραλία.
Σύμφωνα με μία εκδοχή πριν από 7.000-10.000 χρόνια το νησάκι δεν υπήρχε αλλά ήταν τμήμα μιας μεγαλύτερης στεριάς, με ακτογραμμή που βρισκόταν περίπου 20- 30 μέτρα πιο βαθιά από την σημερινή. Το λιώσιμο των πάγων και η αύξηση της στάθμης της θάλασσας είχε ως αποτέλεσμα η τότε ακτογραμμή να μετατοπισθεί πιο εσωτερικά (περίπου 900 μέτρα) προς την σημερινή ακτή. Η κίνηση της ακτογραμμής ήταν καθοριστική για να αποκτήσει το Καστρί την σημερινή του μορφή. Η νησίδα αποτελεί σημείο αναφοράς για όλους τους κατοίκους της Κω αλλά και τους επισκέπτες.
GPS Συντεταγμένες 36.7495, 26.98828