Αγία Τριάδα

Translate English Version

Αγία Τριάδα

Η Αγία Τριάδα είναι μία μικρή νησίδα στον νότιο Ευβοϊκό, σε απόσταση λίγων μέτρων από τις ακτές τις Ερέτριας, δίπλα στο "νησί των Ονείρων" - το Πεζονήσι. Ένα κατάφυτο νησάκι σε σχήμα κιθάρας με δύο μικρές παραλίες με κρυστάλλινα νερά. Επάνω στη νησίδα με έκταση 13 στρέμματα, υπάρχει το εκκλησάκι της Αγία Τριάδας, το καμπαναριό της εκκλησίας στη παραλία, ένα παρατηρητήριο του 17ου αιώνα, μία μεγάλη βίλα, δύο σπίτια για το προσωπικό, δύο ξενώνες, μικρό άλσος και ένα μικρό λιμανάκι για τα σκάφη. Η πρόσβαση στη νησίδα  μπορεί να γίνει μόνο με σκάφος ή ελικόπτερο.

Η νησίδα είναι ιδιωτική και ανήκει στην οικογένεια του Σοφοκλή Παπανικολάου, γενικού Επιμελητή της Βασιλικής Χορηγίας των Ελλήνων Βασιλέων Γεωργίου Β’, Παύλου και Κωνσταντίνου. Ο Σοφοκλής Παπανικολάου αγόρασε τη νησίδα το 1958 από τρεις ψαράδες που είχαν ανάγκη τα χρήματα για να παντρέψουν την αδελφή τους, έναντι ευτελούς αξίας. Η οικογένεια Παπανικολάου μετέτρεψε τη μέχρι τότε έρημη νησίδα με τις πέτρες και τα γαϊδουράγκαθα σε ένα καταπράσινο παράδεισο φυτεύοντας ελαιόδεντρα, οπωροφόρα δέντρα και φτιάχνοντας κήπους με λουλούδια.

Τα μέλη του διάσημου συγκροτήματος Beatles βρέθηκαν στην Ελλάδα το 1967 για μερικές ημέρες διακοπών. Ήταν η εποχή που έψαχναν να αγοράσουν ένα νησί, όπου θα μπορούσαν να απομονωθούν μακριά από αδιάκριτα βλέμματα. Ζήτησαν την άδεια από την Χούντα να έρθουν στην Ελλάδα για να αγοράσουν το νησί της Αγίας Τριάδας. Στην αρχή η πολιτεία αρνήθηκε αλλά στη συνέχεια τους έδωσε την άδεια. Ο στενός τους φίλος και συνεργάτης, Αλέξης Μάρδας τους έφερε σε επαφή με την εφοπλιστική οικογένεια του Σοφοκλή Παπανικολάου. Οι Beatles ξετρελάθηκαν με το νησί που έχει σχήμα κιθάρας το οποίο θεώρησαν καρμικό αλλά παρά την επιθυμία τους να το αγοράσουν, δεν το απέκτησαν ποτέ. 

Το νησί το είχε επισκεφθεί η Βασίλισσα Φρειδερίκη με τα παιδιά της Σοφία, Ειρήνη και Κωνσταντίνο, ο αυτοκράτορας της Αιθιοπίας Χαϊλέ Σελασιέ, καλλιτέχνες, επιχειρηματίες ακόμη και Ρώσοι αστροναύτες. Εποχή όμως στο νησί άφησε η επίσκεψη του Ουίνστον Τσόρτσιλ, που ήταν φιλοξενούμενος του Αριστοτέλη Ωνάση στην περίφημη κρουαζιέρα του με τη θαλαμηγό «Christina».