Αλιμιά

Translate English Version

Αλιμιά

Η Αλιμιά είναι μία μικρή νησίδα στη θαλάσσια περιοχή μεταξύ Ρόδου και Χάλκης από την οποία απέχει 4 ναυτικά μίλια. Η νησίδα που το μέγιστο υψόμετρό της δεν ξεπερνά τα 269 μέτρα έχει δυο όρμους φυσικά προστατευμένους, τον Άγιο Γεώργιο και το Εμπορειό . Η μικρή νησίδα αναφέρεται από τον Πλίνιο με το όνομα Ευλίμνια, όνομα που σχετίζεται με τους δύο φυσικούς όρμους που αποτελούν ασφαλή λιμάνια για μικρά σκάφη.

Την ελληνιστική περίοδο, οπότε και άκμασε το Ροδιακό κράτος, το νησί οχυρώθηκε με την κατασκευή φρουρίου και χρησιμοποιήθηκε ως αγκυροβόλιο και παρατηρητήριο του Ροδιακού στόλου. Ερείπια διασώζονται στα ανατολικά της υψηλότερης κορυφής του νησιού. Τμήματα του ελληνιστικού κάστρου χρησιμοποιήθηκαν για την κατασκευή του μεσαιωνικού κάστρου από τους Ιωαννίτες Ιππότες της Ρόδου το 1475 στην ίδια θέση. Το κάστρο έχει ανακηρυχθεί διατηρητέο μνημείο σύμφωνα με το ΦΕΓΔΔ 34/15-11-1949. Στον όρμο του Εμπορειού διακρίνονται τάφοι ρωμαϊκών χρόνων, βάσεις νεωρίων της ελληνιστικής εποχής και θεμέλια παλαιοχριστιανικής βασιλικής. Κατά την διάρκεια του Β' Παγκοσμίου Πολέμου, ο Μουσολίνι το χρησιμοποιούσε ως βάση υποβρυχίων, λόγω της θέσεως του στη Μεσόγειο και ως βάση ανεφοδιασμού των πλοίων του ιταλικού πολεμικού ναυτικού .Επάνω στην νησίδα υπάρχουν εγκαταλελειμμένοι στρατώνες που χτίστηκαν την περίοδο της Ιταλικής κατοχής.

Στο βάθος του όρμου του Αγίου Γεωργίου, ανάμεσα σε βάτα και φρύγανα υπάρχουν ερείπια του ομώνυμου οικισμού ο οποίος εγκαταλείφθηκε μετά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο. Μέχρι τότε στην Αλιμνιά ζούσαν λίγες οικογένειες που η κύρια ασχολία τους ήταν η γεωργία, η κτηνοτροφία και κυρίως η αλιεία. Αν και εγκαταλελειμμένος, ο οικισμός έχει κηρυχθεί παραδοσιακός, από το 1978. Βορειοδυτικά του ερειπωμένου χωριού και σε μικρή απόσταση από την ακτή υπάρχει μία λίμνη με αλμυρό νερό που αποτελεί έναν από τους 37 φυσικούς υγροτόπους των Δωδεκανήσων. Η Αλιμιά περιλαμβάνεται στο Ευρωπαϊκό δίκτυο προστατευόμενων περιοχών NATURA 2000.

Στην Αλιμιά γυρίστηκε ένα βελγικό Survivor με την ονομασία «The Island», όπου 20 παίκτες έζησαν σαν ερημίτες σε δύο παραλίες, στις οποίες δεν είχε μείνει άνθρωπος τα τελευταία 75 χρόνια.