Μονή

Translate English Version

Μονή

Η Μονή είναι νησίδα του Αργοσαρωνικού και βρίσκεται στα βόρεια του Σαρωνικού κόλπου, νοτιοδυτικά της Αίγινας, σε απόσταση μικρότερη από 500μ. από το ακρωτήριο της Πέρδικας και 1.800μ από το λιμάνι της Πέρδικας. Το καλοκαίρι έχει συχνή καθημερινή σύνδεση με το λιμάνι της Αίγινας με καΐκι (6 χλμ) και συχνότατη σύνδεση με το τουριστικό θέρετρο της Πέρδικας που απέχει μόλις 3 μίλια.
 
Η νησίδα είναι ιδιοκτησία της Ιεράς Μονής Χρυσολεόντισσας της Αίγινας και για αυτόν το λόγο έχει ονομαστεί Μονή. Η ιδιαιτερότητα της είναι ότι δεν κατοικείται, αλλά είναι καταφύγιο άγριων ζώων. Στην νησίδα υπάρχουν ενδεικτικά: ελάφια, μικρόσωμα αλογάκια, αγριοκάτσικα, κρι-κρι, παγώνια, φασιανοί και σκίουροι, πολλά από τα οποία είναι φιλικά και εξημερωμένα και πλησιάζουν τους επισκέπτες για να τα ταϊσουν.
 
Από την μία πλευρά του νησιού οι παραλίες της νησίδας έχουν βαθιά, καθαρά νερά, κατάλληλα για υποβρύχιο ψάρεμα, ενώ στην δυτική πλευρά του είναι πευκόφυτη και η αμμουδερή με τα καταγάλανα ανοιχτόχρωμα νερά παραλία, που προσεγγίζει το καΐκι από την Πέρδικα, είναι οργανωμένη με ξαπλώστρες και καντίνα. Η ανατολική πλευρά της, δηλαδή η πλευρά που φαίνεται από την Αίγινα, είναι βραχώδης. Η νησίδα προσφέρεται για πεζοπορία μέσα στα πεύκα και αναρρίχηση στην κορυφή της. Στους κολπίσκους της νησίδας δένουν το καλοκαίρι πολλά σκάφη αναψυχής.
 
Οι κορυφές της είναι βραχώδεις και έχουν πανοραμική θέα στην Αίγινα, για την ακρίβεια στην Πέρδικα, την χερσόνησσο των Μεθάνων και το νησι Αγκιστρίου. Στο παρελθόν η νησίδα είχε αξιοποιηθεί τουριστικά με την δημιουργία υποδομών κατασκήνωσης. Σήμερα ο επισκέπτης θα παρατηρήσει ερείπια αυτών των τουριστικών υποδομών.