Νικουριά

Translate English Version

Νικουριά

Τα Νικούρια ή Νικουριά είναι μία μικρή ακατοίκητη νησίδα απέναντι από τον όρμο της Αιγιάλης, σε μικρή απόσταση από τις ακτές της Αμοργού και την πανέμορφη παραλία του Αγίου Παύλου. Στη νησίδα υπάρχουν 3 αμμώδεις παραλίες με ήρεμα κα καθαρά νερά. Η μία είναι σχετικά μεγάλη, ενώ οι άλλες δύο μικρότερες. Το έδαφος σκεπάζεται στο μεγαλύτερο μέρος του από πυκνά φρύγανα, ενώ στη νησίδα βρίσκουν καταφύγιο και γεννούν τα θαλασσοπούλια του Αιγαίου.

Το μοναδικό κτίσμα επάνω στη νησίδα είναι ένας μικρός ναΐσκος που είναι αφιερωμένος στη Παναγία. Στο ναό αυτό εντοπίστηκε το 1893 επιγραφή του 3ου αιώνα π.Χ., γνωστό ως ψήφισμα της Νικουριάς, στην οποία μνημονεύεται η απόφαση του Κοινού των νησιωτών, πολιτικής ενώσεως που συνέστησαν οι Πτολεμαίοι, να συμμετέχουν με επίσημους αντιπροσώπους στη γιορτή και τους αγώνες που διοργάνωσε ο Πτολεμαίος Β´ στην Αλεξάνδρεια στη μνήμη του θεοποιημένου πατέρα του Πτολεμαίου Α´ του Σωτήρος. Η επιγραφή που στη συνέχεια χάθηκε, εντοπίστηκε έναν αιώνα αργότερα, ενσωματωμένη σε ένα σπίτι στα Θολάρια της Αμοργού.

Μικρά βαρκάκια με αφετηρία την παραλία του Αγίου Παύλου εκτελούν τακτά δρομολόγια από και προς τη Νικουριά. Αν σκοπεύετε να επισκεφθείτε τη νησίδα και μείνετε για μπάνιο θα πρέπει να είστε εφοδιασμένοι με νερό και ομπρέλα θαλάσσης αφού δεν υπάρχει φυσική σκιά.