Μαδουρή

Translate English Version

Μαδουρή

Η Μαδουρή γνωστή και ως «νησί του Βαλαωρίτη» βρίσκεται απέναντι από το κοσμοπολίτικο Νυδρί της Λευκάδας. Ανήκει στα μαγευτικά Πριγκιποννήσια, που είναι μέρος του συμπλέγματος των Τηλεβοϊδών νήσων. Το νησάκι είναι ιδιοκτησία της οικογένειας Βαλαωρίτη, όπου δεσπόζει και το πέτρινο αρχοντικό της οικογένειας το οποίο ανεγέρθηκε κατά την περίοδο 1859-1864. Επίσης υπάρχει και ένας ναός του Αγίου Ιωάννη του Προδρόμου, ιδιοκτησίας Βαλαωρίτη, γοτθικού ρυθμού. Το μικρό ξωκλήσι βρίσκεται λίγο βορειότερα από την οικία.

Στην νησίδα μεγάλωσε, έζησε και εμπνεύστηκε τις μεγαλειώδης δημιουργίες του ο εθνικός μας ποιητής Αριστοτέλης Βαλαωρίτης. Πολλά από τα ποιήματά του ο Βαλαωρίτης τα έγραψε στο μαρμάρινο τραπέζι, έξω από το αρχοντικό του, κάτω από την αιωνόβια ελιά. «Σπάρτη, Σκορπιός και Τσόκαρι, Σκορπίδι και Χελώνη, γινήκανε όλα μαζί της Μαδουρής γειτόνοι». Αυτοί είναι οι πιο γνωστοί στίχοι που καλωσορίζουν τον επισκέπτη στο νησί της ποίησης.

Η Μαδουρή αγοράστηκε από τον Ιωάννη Βαλαωρίτη, τολμηρό και επιτυχημένο επιχειρηματία, πατέρα του ποιητή στα τέλη του 19ου αιώνα ενώ στην ιδιοκτησία του ποιητή και του αδελφού του Ξενοφώντα πέρασε το 1859 όταν και μοιράστηκε η πατρική τους περιουσία. Στην νησίδα ο ποιητής φύτεψε αμπέλια και ελιές ενώ αργότερα ο γιος του Ιωάννης πρόσθεσε στην βλάστηση κυπαρίσσια, πεύκα και θάμνους. Σε αυτή την πανέμορφη νησίδα συγκεντρώθηκαν τον Ιούνιο του 1925 με αφορμή τον εορτασμό για τα 100 χρόνια της γέννησής του ποιητή, οι κορυφαίοι πνευματικοί άνθρωποι της εποχής, για να αποτίνουν φόρο τιμής στη μνήμη του. Ανάμεσά τους ο Παλαμάς και ο Σικελιανός που απάγγειλαν τα ποιήματά του κάτω από τον ίσκιο των δέντρων της Μαδουρής.

Είναι μία πανέμορφη νησίδα με πλούσια βλάστηση που ακουμπά σχεδόν στην θάλασσα. Η πολυφωτογραφημένη νησίδα αποτέλεσε το σκηνικό για την ταινία Fedora του 1978 με πρωταγωνιστές τον Willian Holden και την Marthe Keller. Για να επισκεφθεί κάποιος την νησίδα απαιτείτε η άδεια των ιδιοκτητών. Ωστόσο μπορείτε να πλησιάσετε σε κοντινή απόσταση και να θαυμάσετε το υπέροχο αρχοντικό. Σήμερα η νησίδα Μαδουρή βρίσκεται στην ιδιοκτησία του Νάνου Βαλαωρίτη και της Ελένης Καραπαναγιώτη, δισέγγονων του ποιητή.