Μετώπη

Translate English Version

Μετώπη

Η Μετώπη είναι μία μικρή νησίδα του Σαρωνικού κόλπου, που βρίσκεται νοτιοδυτικά του λιμανιού της Αίγινας και βορειοανατολικά του Ακρωτηρίου Άγιος Γεώργιος του Αγκιστρίου. Πρόκειται για χαμηλή νησίδα με ιδιαίτερα επικίνδυνα αβαθή γύρω της νερά και ειδικότερα στην ανατολική της πλευρά. Η παρουσία της στη θέση που βρίσκεται δημιουργεί δύο διαύλους: τον δίαυλο Αγκιστρίου - Μετώπης με αβαθή πόρο και τον δίαυλο Αίγινας - Μετώπης που είναι βαθύτερος και λιγότερο επικίνδυνος. Η νησίδα αποτελεί την κορυφή του άλλοτε ισθμού που ένωνε την Αίγινα με το Αγκίστρι και υπέστη καθίζηση.

Είναι ακατοίκητη και σε αυτήν υπάρχουν μόνο το Ξωκλήσι των Αγίων Θεοδώρων και μερικοί αμπελώνες. Στην νοτιοανατολική του πλευρά υπάρχει μία μικρή παραλία από λευκή άμμο και γαλαζοπράσινα ρηχά νερά.  Αποτελεί ιδιοκτησία της Ιεράς Μονής της Κοιμήσεως της Θεοτόκου της Αίγινας. Οι κάτοικοι της Αίγινας αποκαλούν τη νησίδα "το Μετώπι". 

Στη Μετώπη έχει αναφερθεί και ο Βάρναλης, αποκαλώντας τη ως «προπύλαια» του Αγκιστρίου. Η πρόσβαση είναι εύκολη μέσω ιδιωτικού σκάφους. Στη νησίδα γυρίστηκαν σκηνές της ταινίας  “Αιγαίο SOS”. Σύμφωνα με το σενάριο αποτελούσε μια βραχονησίδα σε διεθνή χωρικά ύδατα που ήρθε στην επιφάνεια μετά από σεισμό της περιοχής, με Έλληνες και Τούρκους να την διεκδικούν ισόποσα.