Κουνούποι

Translate English Version

Κουνούποι

Η νησίδα αποτελεί μέρος μίας συστάδας νησίδων που βρίσκονται νότια της Αστυπάλαιας. Η νησίδα είναι ακατοίκητη και διοικητικά ανήκει στην Αστυπάλαια. Είναι προστατευόμενος βιότοπος Natura 2000 με κωδικό GR4210021 λόγω της πλούσιας πανίδας, που περιλαμβάνει πληθυσμούς από μεσογειακές φώκιες Monachus monachus, ρινοδέλφινα και ζωνοδέλφινα, χελώνες καρέτα καρέτα και πράσινες θαλασσοχελώνες, ενώ η περιοχή είναι σημαντική για την αναπαραγωγή θαλασσοπουλιών όπως οι μαυροπετρίτες, οι αιγαιογλάροι και οι μύχοι της Μεσογείου.

Στη νησίδα Κουνούπες υπάρχει μία πολύ όμορφη διπλή παραλία (μια σχετικά στενή λωρίδα γης ενώνει την μια πλευρά της νησίδας με την άλλη σχηματίζοντας παραλία και από τις δύο πλευρές) με πεντακάθαρα, κρυστάλλινα, τιρκουάζ νερά κάνοντας τη παραλία να μοιάζει με πισίνα. Η παραλία με το λευκό, χοντρό βότσαλο και τα ρηχά, ζεστά νερά είναι ιδανική για μικρά παιδιά. Στη νησίδα δεν υπάρχουν τουριστικές υποδομές, ούτε φυσική σκιά, οπότε καλό είναι ο επισκέπτης να έχει μαζί του ομπρέλα θαλάσσης και τις απαραίτητες προμήθειες.

Πρόσβαση υπάρχει μόνο μέσω θαλάσσης με ιδιωτικά σκάφη. Από τον  Πέρα Γιαλό εκτελούνται καθημερά ημερήσιες εκδρομές προς τη νησίδα αλλά και άλλες παραλίες του νησιού. Οι επισκέψεις με τα τουριστικά σκάφη κρατάνε σχετικά λίγη ώρα και έτσι η παραλία παραμένει ήσυχη το μεγαλύτερο μέρος της μέρας. Οι Κουνούπες έχουν εξωτική φυσιογνωμία, είναι το κάτι διαφορετικό που αξίζει κάποιος να δει κατά την παραμονή του στην Αστυπάλαια.