Σταμφάνι

Translate English Version

Σταμφάνι

Η Σταμφάνι είναι η μεγαλύτερη και νοτιότερη βραχώδης νησίδα των Στροφάδων, μήκους περίπου ενός χιλιομέτρου, ενώ το άλλο είναι η μικρότερη Άρπυια, που χωρίζεται από την πρώτη με επικίνδυνα αβαθή νερά που περιλαμβάνουν σκoπέλους και υφάλους. Είναι πεδινή, σχετικά επίπεδη και αρκετά εύφορη νησίδα. Η πρόσβαση γίνεται μόνο μέσω θάλασσας με ιδιωτικό σκάφος ή εκδρομικό πλοιάριο από την Ζάκυνθο.
 
Στη Σταμφάνι υπάρχει ένα μοναστήρι αφιερωμένο στη Παναγία της “των πάντων χαράς” και στον Άγιο Διονύσιο. Σύμφωνα με την παράδοση, το μοναστήρι χτίστηκε το 1241 από την αυτοκράτειρα του Bυζαντίου Eιρήνη, αφιερωμένο στον Χριστό και την Παναγία γνωστό και σαν "Μοναστήρι της Παναγίας της Παντοχάρας" ή Καστρομονάστηρο από το μεγάλο τείχος της ύψους 25 μ. Oι ελάχιστοι επισκέπτες, που θα κατορθώσουν να φτάσουν ως εκεί, θα δουν τον κενό τάφο του Aγίου Διονυσίου, διότι το 1716 στο νησί επιτέθηκαν πειρατές, τα απομεινάρια του Αγίου που βρίσκονταν εκεί βεβηλώθηκαν και τότε αποφασίστηκε να μεταφερθούν στη Ζάκυνθο.
 
Η Σταμφάνι αποτελεί τμήμα του Εθνικού Θαλάσσιου Πάρκου Ζακύνθου καθώς είναι χώρος ωοτοκίας για παραπάνω από 1200 είδη αποδημητικών πουλιών που πετούν κάθε χρόνο στην Αφρική και μετά επιστρέφουν εδώ για να ξεκουραστούν. Στο παρελθόν αυτή η νησίδα θεωρούνταν ως η πιο εύφορη στην Ελλάδα, για αυτό και υπάρχουν ακόμα κήποι με φρούτα και λαχανικά.