Πρώτη
Η Πρώτη είναι νησίδα του Ιονίου Πελάγους και βρίσκεται απέναντι από τη Μαραθόπολη σε απόσταση 2 ναυτικών μιλίων ή 3.702 μέτρων από την ακτή. Το όνομα της νήσου Πρώτης ή Πρωτής, πιθανόν να οφείλεται στο θαλασσινό θεό Πρωτέα, γιο του Ποσειδώνα ενώ κατά άλλους το όνομα προέρχεται γιατί η νησίδα είναι το πρώτο ορατό μέρος που βλέπουν τα πλοία με κατεύθυνση την Πελοπόννησο.
Η νήσος Πρώτη μνημονεύεται από τον Θουκυδίδη γιατί εκεί το 7ον έτος του Πελοποννησιακού πολέμου (425 - 424 π.Χ.) στάθμευσε προσωρινά, λόγω τρικυμίας, ο αθηναϊκός στόλος (αθηναϊκή μοίρα) του Δημοσθένη, επανακάμπτοντας από την Ζάκυνθο και συνεχίζοντας προς την Πύλο, όπου πλησίον αυτής, στη νήσο Σφακτηρία, πολιόρκησε τους συγκεντρωμένους εκεί Σπαρτιάτες (Θουκυδίδη Δ΄ 13). Αναφορές για αυτήν υπάρχουν και από το Στράβωνα και άλλους αρχαίους συγγραφείς. Σύμφωνα με τις τοπικές παραδόσεις αποτελούσε στο παρελθόν καταφύγιο ναυτικών, πιθανόν δε ακόμα κατά διάφορες εποχές και λημέρι Πειρατών, Κουρσάρων Σαρακηνών που έκρυβαν εκεί και τους θησαυρούς τους. Η νησίδα έχει σπουδαία αρχαιολογική σημασία καθώς σ' αυτή σώζονται ερείπια ακροπόλεως μυκηναϊκής ή προκλασικής εποχής με τείχος και κυκλοτερή πυργίσκο. Στη θέση «Γραμμένο» υπάρχουν σκαλισμένες στους βράχους ευχές για καλό κατευόδιο των πλοίων ,
Η νησίδα έχει μια μοναδικού κάλλους αμμουδιά, που ονομάζεται αμμουδιά της Βουρλιάς, η οποία βρίσκεται μέσα σε ένα ήσυχο όρμο με πεντακάθαρα νερά. Στην είσοδο του όρμου, βρίσκεται το ναυάγιο του πλοίου Ανουάρ, μήκους 40 μέτρων, το οποίο βομβαρδίστηκε κατά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο με κάποια σημεία του να είναι πολύ κοντά στην επιφάνεια. Για το λόγο αυτό απαιτείται ιδιαίτερη προσοχή όταν κάποιος προσεγγίσζει την παραλία με σκάφος.
Βόρεια της αμμουδιάς Βουρλιάς, βρίσκεται το ανδρώο μοναστήρι της Κοίμησης της Θεοτόκου της Γοργοπηγής. Το όνομα του το πήρε από την ομώνυμη εικόνα του 1832 που βρέθηκε στα βράχια του νησιού το 1984 στο σημείο που σήμερα υπάρχει ένα μικρό εκκλησάκι. Η δίκλιτη εκκλησία του μοναστηριού είναι αφιερωμένη στην ανακομιδή των λειψάνων του Αγίου Στεφάνου και στην απόδοση της Κοιμήσεως της Θεοτόκου. Το μοναστήρι εορτάζει στις 23 Αυγούστου και στις 24 Σεπτεμβρίου με πλήθος επισκεπτών να έρχονται για να τιμήσουν την ημέρα που βρέθηκε η εικόνα. Η Μονή τις ημέρες του εορτασμού προσφέρει στους επισκέπτες γεύμα με ψάρια της περιοχής. Διαθέτει μικρό ξενώνα, φιλοξενεί προσκυνητές, αλλά και όσους αποκλειστούν στο νησί από την κακοκαιρία.
Στο νησάκι μπορεί επίσης κανείς να δει μισογκρεμισμένα σήμερα ασκητάρια, γεγονός που μαρτυρά ότι ο τόπος αυτός λειτούργησε ως χώρος περισυλλογής και απομόνωσης για ανθρώπους που ήθελαν να βρεθούν μόνοι μακριά από την κοσμική ζωή. Πυκνή βλάστηση καλύπτει το έδαφός της κυρίως από σκίνους, κουτσουπιές, γκορτσιές και αγριελιές. Οι επισκέπτες έχουν τη δυνατότητα να επισκεφθούν την Πρώτη με καραβάκι το οποίο πραγματοποιεί συγκεκριμένες διαδρομές και ξεκινάει από το λιμάνι της Μαραθόπολης.
GPS Συντεταγμένες 37.05357, 21.54981