Ήμερη Γραμβούσα

Translate English Version

Ήμερη Γραμβούσα

Η Ήρεμη Γραμβούσα βρίσκεται στο βορειοδυτικό τμήμα του νομού Χανίων, κοντά στο ακρωτήριο Γραμβούσα και τη γνωστή λιμνοθάλασσα του Μπάλου. Είναι διάσημη για την πανέμορφη παραλία της, το μοναχικό ναυάγιο και για το επιβλητικό ενετικό της κάστρο. Η Γραμβούσα στην αρχαιότητα λεγόταν Κώρυκο, ενώ το όνομα Γραμβούσα προέρχεται από την βενετσιάνικη λέξη Garabuse, που σημαίνει κάτι σαν "φυλάκιο ακρωτηρίου". Η νησίδα ανήκει στο δίκτυο Natura καθώς φιλοξενεί πολλά είδη πουλιών.

Το νησί αποτέλεσε μήλον της έριδος ανάμεσα σε Ενετούς και Τούρκους λόγω της στρατηγικής θέσης και άλλαξε πολλές φορές χέρια. Το βενετσιάνικο κάστρο, σε ύψος 137μ. άρχισε να χτίζεται το 1584.  Αργότερα Έλληνες πειρατές το χρησιμοποίησαν ως ορμητήριο και επί τρία χρόνια κούρσευαν και σκορπούσαν τον τρόμο στο Αιγαίο. Είναι χτισμένο επάνω από το φυσικό λιμάνι του νησιού και χτίστηκε σε σχέδια και υπό την επίβλεψη του Latino Orsini. Η πρόσβαση στο κάστρο γίνεται μέσω ενός μονοπατιού και η πεζοπορία διαρκεί περίπου 10-15 λεπτά. Στο κάστρο σώζεται και ο ναός της Παναγίας της Κλεφτρίνας που χρονολογείτε από τον 16ο αιώνα. Από το κάστρο η θέα είναι εντυπωσιακή και σίγουρα αξίζει μια επίσκεψη.

Στη παραλία της νησίδας υπάρχει το μικρό ξωκλήσι των Αγίων Αποστόλων και ένα καφενείο. Το ναυάγιο βρίσκεται στη νότια πλευρά της νησίδας ανάμεσα σε δύο μεγάλους κόλπους. Το σκουριασμένο κουφάρι του πλοίου αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι του τοπίου και ένα από τα αξιοθέατα της νησίδας.

Κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού εκτελούνται καθημερινές κρουαζιέρες από τον Κίσσαμο που συνδυάζουν επίσκεψη στη νησίδα καθώς και στη λιμνοθάλασσα του Μπάλου. Το ταξίδι από τον Κίσσαμο στη νησίδα διαρκεί περίπου 1 ώρα. Οι επισκέπτες έχουν τη δυνατότητα να επισκεφθούν το κάστρο, το ναυάγιο και να κολυμπήσουν στα καταγάλανα νερά της παραλίας.