Ελαφονήσι

Translate English Version

Ελαφονήσι

Το Ελαφονήσι ή Ελαφόνησος, βρίσκεται στο νοτιοδυτικότερο άκρο του νομού Χανίων. Η νησίδα απέχει περίπου 150 μέτρα από την απέναντι ακτή και μπορείτε να την επισκεφτείτε περπατώντας. Το Ελαφονήσι έχει τη δική του ιστορία. Στις 24 Απριλίου του 1824, ανήμερα της γιορτής του Πάσχα, σφαγιάστηκαν από τους Τούρκους 850 άνθρωποι. Η σφαγή έγινε καθαρά για λόγους εκδίκησης και τιμωρίας για τον επαναστατημένο Κρητικό λαό, καθώς τα θύματα ήταν κυρίως γυναικόπαιδα. Είχαν μεταβεί εκεί περιμένοντας το πλοίο για να μεταφερθούν στις Ιόνιες Νήσους, ώστε να γλυτώσουν από τις προελαύνουσες Τουρκικές δυνάμεις. Στο ψηλότερο σημείο του νησιού υπάρχει τιμητική πλάκα, εις μνήμην του τραγικού αυτού συμβάντος. 

Στις 22 Φεβρουαρίου του 1907 προσέκρουσε στους ύφαλους που βρίσκονται γύρω από το Ελαφονήσι το αυστριακό ατμόπλοιο τύπου Österreichischer Lloyd με το όνομα Imperatrix. Λόγω των ισχυρών βορειοδυτικών ανέμων, 38 άνθρωποι που επέβαιναν σε σωσίβια λέμβο έχασαν την ζωή τους σε σύνολο 140 που ταξίδευαν για την Ινδία. Οι μοναχοί από το μοναστήρι της Χρυσοσκαλίτισσας μαζί με τους ελάχιστους κάτοικους της περιοχής έσωσαν τότε αρκετούς επιβάτες. Όσοι έχασαν την ζωή τους θάφτηκαν στο νησί. Το Imperatrix εξακολουθεί να βρίσκεται στον βυθό της θάλασσας μπροστά από τα βράχια του νησιού. Για την αποφυγή παρόμοιων τραγικών περιστατικών στο μέλλον, κτίστηκε στο Ελαφονήσι ψηλός φάρος που ήταν ορατός από μεγάλη απόσταση και προειδοποιούσε τους ναυτικούς να μείνουν μακριά από τους επικίνδυνους βράχους. Δυστυχώς για το χτίσιμο του φάρου θυσιάστηκαν όλοι οι κέδροι και τα άλλα δέντρα που υπήρχαν πάνω στη νησίδα. Ο φάρος αυτός καταστράφηκε από το γερμανικό στρατό κατά την διάρκεια του 2ου Παγκοσμίου Πολέμου και σήμερα έχει αντικατασταθεί από άλλο σύγχρονο. Πάνω στη νησίδα βρίσκεται και ένα εκκλησάκι.

Η παραλία και η ευρύτερη περιοχή εντάσσονται στο δίκτυο προστασίας Natura 2000 καθώς αποτελούν οικοσύστημα εξαιρετικής οικολογικής σημασίας. Το Ελαφονήσι αποτελεί ένα πολύ δημοφιλή προορισμό στον νομό Χανίων και απέχει περίπου 74 χιλιόμετρα από τα Χανιά. Σε απόσταση 5 περίπου χιλομέτρων, βρίσκεται και η μονή Χρυσοσκαλίτισσας, μία από τις ομορφότερες μονές του νομού.