Υδρούσα

Translate English Version

Υδρούσα

Η Υδρούσα ή Κατραμονήσι είναι μία μικρή νησίδα έκτασης 57 στρεμμάτων σε μικρή απόσταση 0,7 ναυτικών μιλίων από την παραλία της Βούλας,  και 1,5 από τη Βουλιαγμένη. Διαθέτει δύο παραλίες μήκους μερικών δεκάδων μέτρων, που γεμίζουν με λουόμενους κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού. Η μικρή απόσταση από τις ακτές της Αττικής σε συνδυασμό με τα καταγάλανα νερά της νησίδας, τη καθιστούν ιδανικό προορισμό για όσους μπορούν να φτάσουν εκεί με κάποιο βαρκάκι ή ταχύπλοο. Αξίζει να σημειωθεί πως στη νησίδα υπάρχουν δεκάδες κουνέλια που αποτελούν ατραξιόν για τους επισκέπτες.

Η νησίδα προσφέρεται για εξερεύνηση αφού είναι πολλά τα μυστικά που κρύβει. Στη νησίδα υπάρχει ένα εντυπωσιακό καταφύγιο του Β' Παγκοσμίου πολέμου. Ένα πολύπλοκο σύμπλεγμα λαξευμένων στο υπέδαφος υπογείων διαδρόμων, με περάσματα-σήραγγες, χτισμένες αίθουσες, χώρους αποθήκευσης πυρομαχικών φρέατα αερισμού, μια δεξαμενή, κι ένα υπόγειο μπαλκόνι με θέα στον Σαρωνικό καθώς και ένα οχυρωματικό δίκτυο με χαρακώματα, θέσεις πολυβολείων και πυροβολείων. Το καταφύγιο καλύπτει πολύ μεγάλη έκταση της επιφάνειας του νησιού και βρίσκεται σε βάθος 8 περίπου μέτρων από την επιφάνεια.

Είναι άγνωστο εάν το καταφύγιο είναι γερμανικό, ή αν ανήκει στα ναυτικά οχυρά που κατασκεύασε το Βασιλικό Πολεμικό Ναυτικό την περίοδο του μεσοπολέμου, με σκοπό την προστασία των σημαντικότερων λιμένων της χώρας (Πειραιά, Θεσσαλονίκης, Χαλκίδας και Πάτρας) από εχθρικά πλοία επιφανείας και υποβρύχια. Το πιο πιθανό είναι να έχει κατασκευαστεί από τις γερμανικές δυνάμεις, για τη θωράκιση των ακτών, σε συνεργασία με τα υπόλοιπα παράκτια και χερσαία οχυρωματικά έργα της περιοχής.