Μαραθονήσι

Translate English Version

Μαραθονήσι

Το Μαραθονήσι ή νησί της Χελώνας είναι μία μικρή νησίδα στο κόλπο του Λαγανά, σε κοντινή απόσταση από την παραλία Λίμνη Κερί της Ζακύνθου. Κρυστάλλινα τιρκουάζ νερά, καταπράσινο φυσικό περιβάλλον κα πανέμορφες θαλάσσιες σπηλιές συνθέτουν ένα μαγευτικό τοπίο. Το νησί είχε κατοίκους μέχρι τον δεύτερο παγκόσμιο πόλεμο ενώ σήμερα είναι ακατοίκητο. Οι μόνοι κάτοικοι του νησιού είναι οι χελώνες Caretta Caretta που έρχονται  κάθε καλοκαίρι στη νησίδα για να γεννήσουν τ' αυγά τους.

Στη νησίδα υπάρχουν δύο υπέροχες παραλίες, μία με βότσαλο και ή άλλη με άσπρη άμμο. Η πρώτη είναι ιδανική για κολύμβηση με μάσκα και εξερεύνηση αφού στα δεξιά της υπάρχουν δύο μεγάλα θαλάσσια σπήλαια όπου μπορεί να εισέλθει μικρό σκάφος καθώς και πολλά μικρότερα. Ανάμεσα στις σπηλιές σχηματίζονται μικρές αμμουδιές, ονειρικές για κολύμπι. Η δεύτερη παραλία βρίσκεται στο μπροστινό τμήμα του νησιού, απλώνεται σαν γλώσσα μέσα στη θάλασσα και προσφέρεται για χαλάρωση και κολύμπι. Εκεί είναι που φτιάχνουν και τις φωλιές τους οι χελώνες Caretta-Caretta. Στο σημείο υπάρχουν φύλακες του Εθνικού θαλασσίου πάρκου που προστατεύουν το νησί, τις χελώνες και τα αυγά τους.

Το νησί εκτός από τις δύο υπέροχες παραλίες έχει και πλούσια βλάστηση, αποτελούμενη από ελαιόδεντρα, πράσινες βελανιδιές και πεύκα ενώ φυτρώνει και πολύ μάραθος από όπου και το όνομα του νησιού. Η νησίδα έχει ενταχθεί στο πρόγραμμα Natura 2000 και είναι μέρος του Εθνικού Θαλασσίου Πάρκου Ζακύνθου

Προσελκύει χιλιάδες επισκέπτες κάθε χρόνο για να κολυμπήσουν στα κρυστάλλινα νερά και να θαυμάσουν τη σπάνια ομορφιά του. Το Μαραθονήσι είναι επισκέψιμο με ιδιωτικό σκάφος ή με καΐκι από το Λαγανά ή το Κερί. Στη νησίδα δεν υπάρχει καμία εγκατάσταση οπότε αν αποφασίσετε να την επισκεφθείτε καλό θα είναι να έχετε μαζί σας προμήθειες. Στη νησίδα απαγορεύεται το αγκυροβόλιο καθώς και η διανυκτέρευση.