Νησάκι των Ιωαννίνων
Το νησί που δεν έχει όνομα. Το αποκαλούν «νησί της λίμνης» ή «νησάκι των Ιωαννίνων». Βρίσκεται στο κέντρο της λίμνης Παμβώτιδας και έχει περίπου 250 κατοίκους, οι περισσότεροι εκ των οποίων ασχολούνται κυρίως με το ψάρεμα. Είναι το δεύτερο κατοικημένο λιμναίο νησί της χώρας μαζί με τον Άγιο Αχίλλειο στην Μικρή Πρέσπα. Το μικρό νησάκι έχει μέγιστο μήκος μόλις 800 μέτρα και το πλάτος του είναι 500 μέτρα. Το μεγαλύτερο μέρος καλύπτεται από βλάστηση από δέντρα ενώ η δυτική του πλευρά είναι βαλτώδης.
Ο μικρός οικισμός είναι χτισμένος γύρω από το μικρό φυσικό λιμάνι, στο βόρειο άκρο του νησιού και έχει χαρακτηρισθεί παραδοσιακός αφού φέρει στοιχεία παραδοσιακής ηπειρώτικής αρχιτεκτονικής, με κύριο χαρακτηριστικό τις στέγες από σχιστόλιθο. Εντύπωση προκαλεί ο αριθμός των μοναστηριών πάνω στο νησάκι, αφού οι εφτά μονές αποτελούν την τρίτη μεγαλύτερη μοναστική κοινότητα στην Ελλάδα, μετά το Άγιο Όρος και τα Μετέωρα.
Σύμφωνα με την παράδοση οι πρώτοι κάτοικοι προερχόμενοι από την Μάνη, εγκαταστάθηκαν τον 17ο αιώνα αν και οργανωμένη ζωή επάνω στο νησί υπάρχει από την Βυζαντινή και μεταβυζαντινή περίοδο. Βάσει ιστορικών αναφορών, το πρώτο μοναστήρι που ιδρύθηκε ήταν η Μονή του Αγίου Νικολάου των Φιλανθρωπινών τον 13ο αιώνα. Όπως αναφέρεται σε επιγραφή στην είσοδο του ναού το καθολικό της κτίστηκε το 1292. Την ίδια περίπου περίοδο ιδρύθηκε και η Μονή Αγίου Νικολάου Ντίλιου (ή Στρατηγόπουλου), ενώ τον 16ο αιώνα η μοναστική κοινότητα στο νησί άκμασε με αποτέλεσμα να ιδρυθούν άλλες δύο μονές, η Μονή του Αγίου Νικολάου Mεθοδίου που μετονομάστηκε αργότερα σε Αγία Ελεούσα και η Μονή Προδρόμου. Τον επόμενο αιώνα ιδρύθηκαν άλλες τρεις μονές: η Μονή του Αγίου Παντελεήμονα, η Μονή Μεταμόρφωσης του Σωτήρα και η Μονή Προφήτη Ηλία στην κορυφή του νησιού. Οι περισσότερες μονές κτίστηκαν με χορηγίες σημαντικών βυζαντινών οικογενειών. Εξαιρετικές είναι οι τοιχογραφίες της μεταβυζαντινής περιόδου που σώζονται στην Μονή Αγίου Νικολάου Φιλανθρωπινών, όπου παρουσιάζονται ολόσωμες τοιχογραφίες των επτά φιλοσόφων της αρχαιότητας: των Αριστοτέλη, Πλάτωνα, Θουκυδίδη, Σόλωνα, Πλούταρχου, Χείλωνα, και του Απολλώνιου.
Το νησί είναι άρρηκτα συνδεδεμένο με τον Αλή Πασά. Την εποχή του Αλή Πασά το νησί παράκμασε λόγω της μεγάλης φορολογίας που επιβλήθηκε στου κατοίκους και τα μοναστήρια σχεδόν εγκαταλείφτηκαν. Το 1820 ο Αλή ήρθε σε ρήξη με τον Σουλτάνο Μαχμούτ Β΄ με αποτέλεσμα να σταλεί εναντίον του ο Χουρσίτ Μεχμέτ Πασάς που πολιόρκησε τα Ιωάννινα και βομβάρδισε το νησί με αποτέλεσμα να υποστεί μεγάλες καταστροφές. Τον Ιανουάριο του 1822 ο Αλή και ενώ πλέον είχε νικηθεί, κατέφυγε στο μοναστήρι του Αγίου Παντελεήμονα, όπου δολοφονήθηκε στις 17 ή 25 Ιανουαρίου. Στο κελί της μονής σώζονται ακόμη οι τρύπες από τις σφαίρες ενώ σήμερα εκεί βρίσκεται το μουσείο του Αλή Πασά.
Στα στενά σοκάκια του γραφικού οικισμού, σπίτια με αυλές στολισμένες με λουλούδια, αρχοντικά αλλά και καταστήματα λαϊκής τέχνης με προϊόντα κατασκευασμένα στο χέρι από ντόπιους τεχνίτες περιμένουν τους επισκέπτες. Στα παραδοσιακά ταβερνάκια ο επισκέπτης μπορεί να δοκιμάσει βατραχοπόδαρα, φρέσκο χέλια ή πέστροφες συνοδευόμενα από τοπικό τσίπουρο. Περιπλανηθείτε στα μικρά ασβεστωμένα δρομάκια που οδηγούν στα μοναστήρια του νησιού ή ακολουθήστε την διαδρομή περιμετρικά του νησιού καθώς αποτελεί έναν υπέροχο περίπατο μέσα στην φύση.
Πως πάω στο νησάκι των Ιωαννίνων
Από την περιοχή του Μώλου στην πόλη των Ιωαννίνων, ξεκινούν καραβάκια ανά τακτά χρονικά διαστήματα που μεταφέρουν σε 10’ μόλις λεπτά κατοίκους και επισκέπτες στο νησάκι της λίμνης.
GPS Συντεταγμένες 39.67997, 20.87501