Αρμαθιά

Translate English Version

Αρμαθιά

Η νησίδα Αρμαθιά βρίσκεται βόρεια της Κάσου και ξεχωρίζει για τις όμορφες παραλίες της. Είναι η μεγαλύτερη νησίδα ενός συμπλέγματος μικρών νησιών που περιτριγυρίζουν τη νήσο Κάσο. Τα άλλα δύο είναι τα Ποντικονήσια και η Μακρά. Σήμερα η νησίδα είναι ακατοίκητη, αλλά στην ακμή της, η οποία οφειλόταν στο υπέδαφος του νησιού το οποίο είναι πλούσιο σε αρίστης ποιότητος γύψο, είχε γύρω στους 100 κατοίκους. Σήμερα έχουν απομείνει μονάχα ερείπια από τις κατοικίες για να θυμίζουν πως κάποτε ζούσαν εδώ άνθρωποι. Μοναδικό διατηρημένο κτίσμα στο νησί είναι το εκκλησάκι τής Υπαπαντής.

Κατά τους καλοκαιρινούς μήνες το νησί επισκέπτονται αρκετοί λουόμενοι, για να απολαύσουν το μπάνιο τους στη παραλία Μάρμαρα, που έχει χαρακτηρισθεί ως μία από τις ωραιότερες της Μεσογείου. Η ψιλή άμμος μέσα και έξω από το νερό, καθώς και ο λευκός γύψος που φαίνεται σε πολλά σημεία του βυθού δίνουν στη θάλασσα απίστευτα χρώματα.

Τα Αρμάθια είναι προστατευόμενη περιοχή Natura καθώς έχει καταγραφεί σημαντικός αριθμός γλάρων Audouin, μαυροπετρίτες και άλλα προστατευόμενα είδη πτηνών. Από τα μέσα του 2000 υπάρχει στο νησί παρατηρητήριο για να μπορούν οι φυσιολάτρες και τα μέλη οικολογικών οργανώσεων να μελετούν την πανίδα της περιοχής. Στα Αρμάθια μπορεί κάποιος να φτάσει μόνο από τη θάλασσα με καΐκι από το λιμάνι της Κάσου, το Φρυ. Υπάρχουν τακτά δρομολόγια προς τη νησίδα καθ 'όλη τη διάρκεια του καλοκαιριού.