Άγιος Αχίλλειος

Translate English Version

Άγιος Αχίλλειος

Ο Άγιος Αχίλλειος ή Χαΐλλι είναι μία μικρή νησίδα που βρίσκεται μέσα στην λίμνη της Μικρής Πρέσπας. Μαζί με το νησάκι των Ιωαννίνων στην λίμνη Παμβώτιδα, είναι τα μοναδικά λιμναία κατοικήσιμα νησιά της Ελλάδος. Η νησίδα συνδέεται με την στεριά μέσω μιας πλωτής πεζογέφυρα μήκους 650 μέτρων που κατασκευάστηκε το 2001. Μέχρι τότε όλες οι μετακινήσεις γινόντουσαν με βάρκες από το μικρό λιμανάκι του χωριού. Τον χειμώνα που το νερό πάγωνε, η επικοινωνία με τον υπόλοιπο κόσμο γινόταν με τα πόδια πάνω από τα παγωμένα νερά της λίμνης. Η γέφυρα βοήθησε τον μικρό οικισμό να αναπτυχθεί τουριστικά αφού πλέον η πρόσβαση είναι πολύ εύκολη καθ’ όλη την διάρκεια του χρόνου. Έτσι σήμερα αποτελεί ένα από τα πιο τουριστικά σημεία στην περιοχή των Πρεσπών.

Τα σπίτια στον Άγιο Αχίλλειο είναι λιγοστά, μερικά από αυτά ερειπωμένα. Σύμφωνα με έναν τοπικό θρύλο αν χτιστεί ένα καινούριο σπίτι κάποιο από τα παλιά θα πέσει. Λιγοστές είναι και οι οικογένειες που κατοικούν στον πανέμορφο αυτόν τόπο. Στο νησί υπήρχε ρωμαϊκός και βυζαντινός οικισμός, ο οποίος σύμφωνα με επιγραφές που ανακαλύφθηκαν ταυτίζεται με την αρχαία πόλη Λύκη. Πολλές είναι και οι Βυζαντινές εκκλησίες με σημαντικότερη την τρίκλιτη Βασιλική του Αγίου Αχιλλείου, η οποία χρονολογείται από τα τέλη του 10ου αιώνα μ.Χ. Η εκκλησία που κτίστηκε από τον τσάρο Σαμουήλ της Βουλγαρίας και στην οποία φυλάσσονταν τα λείψανα του Αγίου Αχιλλείου, όταν τα μετέφεραν εκεί τα βουλγαρικά στρατεύματα από τη Λάρισα, αποτελεί και το ορόσημο της νησίδας. Άλλες εκκλησίες είναι η βασιλική των Δώδεκα Αποστόλων (11ος αιώνας), ο ναός του Αγίου Δημητρίου (14ος αιώνας), η βασιλική του Αγίου Γεωργίου (15ος αιώνας) και η εκκλησία της Παναγίας Πορφύρας.

Στον Άγιο Αχίλλειο διοργανώνονται κάθε χρόνο τα γνωστά «Πρέσπεια», στα πλαίσια των οποίων γίνονται συναυλίες και διάφορες άλλες πολιτιστικές εκδηλώσεις. Είναι μία από τις σημαντικότερες εκδηλώσεις πανελλαδικά με συμμετοχή πολλών γνωστών καλλιτεχνών. Από τον παραλίμνιο οικισμό ξεκινά μία κυκλική πεζοπορική διαδρομή που οδηγεί από το ένα άκρο του νησιού στο άλλο με θέα σε κάθε πλευρά της λίμνης. Στο ψηλότερο σημείο του νησιού υπάρχει ένας πολύ μεγάλος σταυρός και η θέα από εκεί είναι εντυπωσιακή. Η νησίδα προσφέρεται για ποδηλασία, κανό στην λίμνη και πεζοπορία.

Ο Άγιος Αχίλλειος απέχει 60 χιλιόμετρα από τη Φλώρινα και 65 χιλιόμετρα από την Καστοριά και είναι χτισμένος σε υψόμετρο 853 μέτρων μέσα στη Μικρή Πρέσπα.