Καστοριά

Translate English Version

Καστοριά

Η Καστοριά αποτελεί περιοχή με ανεξάντλητες φυσικές ομορφιές, πλούσια ιστορία που χάνεται στα βάθη των αιώνων, παραδοσιακούς οικισμούς, επιβλητικά αρχοντικά, αρχαιολογικούς χώρους, ιστορικά μνημεία, μεσαιωνικές και βυζαντινές εκκλησίες, συγκεντρώνοντας τα βλέμματα πολλών επισκεπτών, ιδίως τους χειμερινούς μήνες.

Αυτή η πανέμορφη γωνιά της δυτικής Μακεδονίας, πλαισιωμένη από τα επιβλητικά βουνά Γράμμο και Βίτσι, είναι ένας προορισμός παντός καιρού, καθώς το απόλυτο σήμα κατατεθέν της, η λίμνη µε το επίσημο όνομα Ορεστιάδα, της δίνει κάθε εποχή ιδιαίτερο χρώμα και ατμόσφαιρα που σε αιχμαλωτίζει από την πρώτη κιόλας στιγμή.

Ο καλύτερος τρόπος για να γνωρίσετε την πόλη είναι κάνοντας το μικρό γύρο της λίμνης, ξεκινώντας από τη νότια παραλία και καταλήγοντας στη βόρεια, περιδιαβαίνοντας  το στενό παραλίμνιο δρόμο, κάνοντας στάσεις στο Μαυροχώρι και το Μουσείο Κέρινων Οµοιωµάτων, Λαογραφίας και Προϊστορίας, στην Πολυκάρπη, που προσφέρεται για πεζοπορίες, και στο Τοιχιό για µία εντυπωσιακή πανοραμική θέα. Πυκνές οξιές και θεόρατα πλατάνια οριοθετούν τη διαδρομή, δημιουργώντας ένα σχεδόν απόκοσμο σκηνικό.

Απαραίτητη επίσης στάση αποτελεί το Σπήλαιο του Δράκου στη Καστοριά, που είναι από τα πιο ενδιαφέροντα σε όλη την Ευρώπη και βρίσκεται στον παραλίµνιο δρόµο µόλις μερικά χιλιόμετρα από το κέντρο. Το Σπήλαιο εντυπωσιάζει με τις επτά υπόγειες λίμνες και τις δέκα αίθουσες που φέρουν εντυπωσιακό σταλακτιτικό διάκοσμο.

Μετά το Σπήλαιο επιβάλλεται µία επίσκεψη και στη Μονή Παναγίας Μαυριώτισσας, χτισμένη το 1802, δίπλα στη λίμνη. Οι περίτεχνες τοιχογραφίες του καθολικού καθώς και εκείνες στον εξωτερικό χώρο, άξιες θαυμασμού, απεικονίζουν αυτοκράτορες του Βυζαντίου.

Η πιο παλιά και γραφική συνοικία στη Καστοριά θα σας κάνει να θέλετε να χαθείτε ανάμεσα στα σοκάκια της. Πανέμορφα, αναστηλωμένα αρχοντικά, πολλά εκ των οποίων έχουν μετατραπεί σε μουσεία, όπως το αρχοντικό Νεράτζη Αϊβάζη που στεγάζει το Λαογραφικό Μουσείο, το αρχοντικό Εμμανουήλ που στεγάζει το Μουσείο Ενδυματολογίας και λιθόστρωτα καλντερίμια σας ταξιδεύουν νοερά σε µία άλλη εποχή.

Ακόμη μία απαραίτητη επίσκεψη αποτελεί αυτή στο Ενυδρείο στην είσοδο της πόλης. Πρόκειται για το μεγαλύτερο ενυδρείο γλυκού νερού των Βαλκανίων και συστεγάζεται με το Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης. Στις δεξαμενές του φιλοξενείται µία ενδιαφέρουσα ποικιλία από ψάρια και άλλα υδρόβια είδη, που ζουν στις λίμνες και τα ποτάμια της χώρας µας και της ευρύτερης βαλκανικής περιοχής

Ακόμη, δεν πρέπει να παραληφθεί  ο λιμναίος οικισμός του Δισπηλιού, αφού αποτελεί το πρώτο υπαίθριο οικοµουσείο της Ελλάδας, το οποίο αναπαριστά πιστά ένα σύνολο κατοικιών και µας δίνει χαρακτηριστικές εικόνες από τη ζωή των προγόνων µας πριν από 7.500 χρόνια, το παραδοσιακό χωριό Νεστόριο, το χωριό Νόστιμο, γνωστό για το απολιθωμένο δάσος του, ηλικίας 20 εκατομμυρίων χρόνων, τα Κορέστεια χωριά στα βόρεια του νομού και το χιονοδρομικό κέντρο Βιτσίου, κοντά στο γραφικό χωριό Πολυκέρασο.

Τέλος, αν θέλετε να θαυμάσετε την πόλη από ψηλά, ακολουθήστε την καταπράσινη διαδρομή που οδηγεί στο εκκλησάκι του Προφήτη Ηλία ή συνεχίστε ακόμη ψηλότερα μέχρι το ύψωμα του Αγίου Αθανασίου.