Κτυπονήσι ή Εγγλεζονήσι
Ένα πανέμορφο νησάκι βρίσκεται απέναντι από την παραλία Δροσιά της Χαλκίδας. Το Κτυπονήσι ή Εγγλεζονήσι ή Χτυπονίση ή Γάιδαρος είναι μια μεγάλη και ακατοίκητη νησίδα του Βόρειου Ευβοϊκού κόλπου. Η επίσημη ονομασία είναι “το Κτυπονήσιον”. Είναι μία καταπράσινη νησίδα και στον έναν από τους δύο λόφους του νησιού, υπάρχει ο ναός του Αγίου Νικολάου του Νέου. Γιορτάζει στις 9 Μαΐου, ημέρα εορτασμού του Ιερού Ναού και συγκεντρώνει πολλούς επισκέπτες που καταφθάνουν με καΐκια από το μικρό λιμανάκι της Δροσιάς. Ερείπια και δεξαμενές νερού που έχουν ανακαλυφθεί στο κέντρο του νησιού φανερώνουν ότι κατοικήθηκε τον 6ο με 7ο αιώνα.
Έχει τρεις αμμώδεις παραλίες, δύο στο ανατολικό μέρος και μία μεγάλη που εκτείνεται από το ανατολικό έως το δυτικό μέρος του νησιού. Είναι ιδανικός προορισμός για ψάρεμα και καταδύσεις με το βάθος σε ορισμένα σημεία να φθάνει τα 80 μέτρα.
Η νησίδα το 1930 ενοικιάστηκε στον Άγγλο αρχαιολόγο Φράνσις Τέρβιλ Πετρ (Francis Turville-Petre), εξού και η ονομασία Εγγλεζονήσι. Ο Πετρ έφυγε το 1931 από το Βερολίνο για να εγκατασταθεί μόνιμα στο νησί, όπου και έκτισε εκεί τη βίλα του που ήταν και το μοναδικό κτίριο επάνω στο νησί. Ο Φράνσις Τέρβιλ Πετρ είχε γίνει γνωστός για τη σπουδαία ανακάλυψη που έκανε κατά τα πρώτα χρόνια της καριέρας του ως αρχαιολόγος. Το 1926 είχε ανακαλύψει στην Αφρική απολίθωμα της προϊστορικής περιόδου. Ήταν ένα ανθρώπινο κρανίο το οποίο άνηκε σε άνθρωπο Νεάντερταλ, που είχε ζήσει πριν 200.000 με 300.000 χρόνια. Πρόκειται για τον περίφημο "άνθρωπο της Γαλιλαίας" (Galilee Man). Η βίλα όμως βομβαρδίστηκε κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου πολέμου, καταστρέφοντας μαζί και την βλάστηση του νησιού. Ερείπια του σπιτιού σώζονται μέχρι σήμερα. Ο Άγγλος αρχαιολόγος πέθανε σε ηλικία 40 ετών, το 1941 στην Αίγυπτο.
GPS Συντεταγμένες 38.48857, 23.50459