Παλαιός Παντελεήμονας

Φωτο: © allovergreece.com

Translate English Version

Παλαιός Παντελεήμονας

Ο Παλαιός Παντελεήμονας είναι ημιορεινό χωριό της Πιερίας. Xτισμένο σε υψόμετρο 450 μέτρων στους βορειοανατολικούς πρόποδες του Κάτω Ολύμπου, το χωριό πιθανότατα ιδρύθηκε στα τέλη του 14ου αιώνα. Η οικοδόμηση έγινε από Ηπειρώτες τεχνίτες, οι οποίοι, σύμφωνα με την παράδοση, εργάστηκαν και σε διάφορα χωριά του Πηλίου. Τη δεκαετία του ΄50 εγκαταλείφθηκε από τους κατοίκους του, οι οποίοι μεταφέρθηκαν 6 χιλιόμετρα πιο κάτω, ιδρύοντας ένα νέο οικισμό, το Νέο Παντελεήμονα. Όταν τη δεκαετία του ΄80 άρχισε να ξαναζωντανεύει και να ξαναγεννιέται από την 30χρονη εγκατάλειψή του, τότε κανείς δεν μπορούσε να φανταστεί τη σημερινή εξέλιξή του.

Σήμερα ο Παλαιός Παντελεήμονας είναι χαρακτηρισμένος παραδοσιακός οικισμός, καθώς αποτελεί ένα από τα καλύτερα δείγματα παραδοσιακής μακεδονίτικης αρχιτεκτονικής στη βόρεια Ελλάδα. Πέτρινα σπίτια με κόκκινες κεραμιδοσκεπές, λιθόκτιστα καλντερίμια, η πλατεία με τα αιωνόβια πλατάνια και η αναπαλαιωμένη εκκλησία του Αγίου Παντελεήμονα που δεσπόζει στο κέντρο του χωριού, συνθέτουν ένα κινηματογραφικό σκηνικό. Δεν είναι τυχαίο που στις αρχές του 1980, ο σκηνοθέτης Θεόδωρος Αγγελόπουλος πραγματοποίησε εκεί ορισμένα γυρίσματα της ταινίας του «Μεγαλέξαντρος». Πολλά χρόνια αργότερα το 2008, ο Κώστας Κουτσομύτης βρήκε στον παλαιό Παντελεήμονα το ιδανικό σκηνικό για την τηλεοπτική μεταφορά του μυθιστορήματος της Διδούς Σωτηρίου «Ματωμένα Χώματα».

Το χωριό πλέον σφύζει από ζωή όλες τις εποχές του έτους, με εκατοντάδες επισκέπτες να φθάνουν καθημερινά για να περιηγηθούν στα στενά καλντερίμια, να θαυμάσουν τη θέα, να γευτούν τη τοπική κουζίνα και να αγοράσουν τοπικά προϊόντα. Πολλά από τα παλιά αρχοντικά και σπίτια του χωριού έχουν πλέον αναπαλαιωθεί και μετατραπεί σε υπέροχους και φιλόξενους ξενώνες, που εκτός από τις σύγχρονες ανέσεις, προσφέρουν υπέροχη θέα στο Θερμαϊκό κόλπο, το κάστρο του Πλαταμώνα και τις ακτές της Πιερίας. Όταν ο καιρός είναι καλός και ο ορίζοντας καθαρός διακρίνεται στο βάθος μέχρι και το πρώτο πόδι της Χαλκιδικής. Στην καρδιά του χωριού, είναι η πλατεία με τα αιωνόβια πλατάνια και στο κέντρο της η εντυπωσιακή εκκλησία του Αγίου Παντελεήμονα και το αναπαλαιωμένο παλιό σχολείο. Η πλατεία περιτριγυρίζεται από πολλές ταβέρνες και παραδοσιακά καφενεία όπου οι επισκέπτες μπορούν να δοκιμάσουν μακεδονίτικες πίτες και χειροποίητα γλυκά του κουταλιού.

Κάθε χρόνο στο χωριό οργανώνεται η γιορτή του κάστανου με άφθονα ψημένα κάστανα, τσίπουρο, κρασί και γλυκά με βάση το κάστανο. Κατά την επίσκεψη στο παραμυθένιο αυτό χωριό, μη παραλείψετε να αγοράσετε ζυμαρικά, γλυκά του κουταλιού, κουμαρορακί, και αγνό ανθόμελο. Επίσης υπάρχουν καταστήματα με χειροποίητα κοσμήματα και είδη λαϊκής τέχνης που αξίζει να επισκεφθείτε. Μπορείτε επίσης να απολαύσετε δραστηριότητες όπως η ορεινή ποδηλασία και η πεζοπορία σε δασικά μονοπάτια, καθώς επίσης αλεξίπτωτο πλαγιάς και αιωροπτερισμό (hang gliding). 

Πρόσβαση

Ο Παλαιός Παντελεήμονας απέχει 408 χιλιόμετρα από την Αθήνα και 105 χιλιόμετρα από τη Θεσσαλονίκη. Η πρόσβαση είναι πολύ εύκολη μέσω του σύγχρονου αυτοκινητοδρόμου Αθηνών - Θεσσαλονίκης. Στο ύψος του κάστρου του Πλαταμώνα, υπάρχει έξοδος που οδηγεί στον όμορφο αυτό προορισμό με την υπέροχη θέα στο κάμπο και τις ακτές της Πιερίας. Εντός του οικισμού απαγορεύονται τα τροχοφόρα και οι επισκέπτες θα αναγκαστούν να σταθμεύσουν αριστερά και δεξιά του κεντρικού δρόμου. Ο Παλαιός Παντελεήμονας είναι ιδανικός προορισμός για χαλάρωση και μπορεί να αποτελέσει το ορμητήριο για εξορμήσεις στο μυθικό βουνό του Ολύμπου, το κάστρο του Πλαταμώνα, τον αρχαιολογικό χώρο του Δίον, τους καταρρκτες της Ορλιάς αλλά και για μπάνιο στις υπέροχες παραλίες της Πιερίας το καλοκαίρι.

 

Αξιοθέατα
 
1. Ιερός Ναός του Αγίου Παντελεήμονα
2. Το Παλιό Σχολείο