Παλαιός Παντελεήμονας

Translate English Version

Παλαιός Παντελεήμονας

Ο Παλαιός Παντελεήμονας είναι ημιορεινό χωριό της Πιερίας και βρίσκεται στους βορειοανατολικούς πρόποδες του Κάτω Ολύμπου. Χτίστηκε σε υψόμετρο 450 μέτρων, πιθανότατα στα τέλη του 14ου αιώνα. Η οικοδόμηση έγινε από Ηπειρώτες τεχνίτες, οι οποίοι, σύμφωνα με την παράδοση, εργάστηκαν και σε διάφορα χωριά του Πηλίου.  Στη δεκαετία του ΄50 εγκαταλείφθηκε από τους κατοίκους, οι οποίοι μεταφέρθηκαν 6 χιλιόμετρα πιο κάτω, δημιουργώντας το Νέο Παντελεήμονα. Όταν τη δεκαετία του ΄80 άρχισε να ξαναζωντανεύει και να ξαναγεννιέται από την 30χρονη εγκατάλειψή του, τότε κανείς δεν μπορούσε να φανταστεί τη σημερινή εξέλιξή του.

Σήμερα ο Παλαιός Παντελεήμονας είναι χαρακτηρισμένος παραδοσιακός οικισμός, καθώς αποτελεί ένα από τα καλύτερα δείγματα παραδοσιακής μακεδονίτικης αρχιτεκτονικής στη βόρεια Ελλάδα. Πέτρινα σπίτια με κόκκινες κεραμιδοσκεπές, λιθόκτιστα καλντερίμια, η πλατεία με τα αιωνόβια πλατάνια, η αναπαλαιωμένη εκκλησία του Αγίου Παντελεήμονα που δεσπόζει στο κέντρο της, αποτελούν ένα κινηματογραφικό σκηνικό.

Γι΄ αυτό εξάλλου στις αρχές του 1980, ο Θεόδωρος Αγγελόπουλος πραγματοποίησε εκεί ορισμένα γυρίσματα της ταινίας του «Μεγαλέξαντρος» και πολλά χρόνια αργότερα το 2008, ο Κώστας Κουτσομύτης βρήκε στον παλαιό Παντελεήμονα το ιδανικό σκηνικό για την τηλεοπτική μεταφορά του μυθιστορήματος της Διδούς Σωτηρίου «Ματωμένα Χώματα».

Ο Παλαιός Παντελεήμονας προσελκύει επισκέπτες καθ’ όλη τη διάρκεια του χρόνου. Παλιά αρχοντικά και σπίτια αναπαλαιώθηκαν και μετατράπηκαν σε υπέροχους φιλόξενους ξενώνες, που εκτός από τις σύγχρονες ανέσεις, προσφέρουν την υπέροχη θέα στο Θερμαϊκό κόλπο, το κάστρο του Πλαταμώνα και τις ακτές της Πιερίας. Στην καρδιά του χωριού, ανταμώνετε την πλατεία με τα αιωνόβια πλατάνια, τα πέτρινα τειχάκια, τα πολύχρωμα γλαστράκια, την εντυπωσιακή εκκλησία του Αγίου Παντελεήμονα και το αναπαλαιωμένο παλιό σχολείο.
 
Αξιοθέατα
 
1. Ιερός Ναός του Αγίου Παντελεήμονα
2. Το Παλιό Σχολείο