Ελάτη

Φωτο: © Αθηνά Παπαδημητρίου

Translate English Version

Ελάτη

Το μικρό ορεινό χωριό του νομού Τρικάλων αποτελεί έναν από δημοφιλέστερους χειμερινούς προορισμούς της Κεντρικής Ελλάδος. Χτισμένο αμφιθεατρικά σε υψόμετρο 949 μέτρων στις πλαγιές του όρους Κόζιακας , περιβάλλεται από πυκνά δάση ελάτης. Είναι από τα ομορφότερα ορεινά χωριά, με έντονη τουριστική κίνηση όλο το χρόνο. Η μικρή απόσταση που το χωρίζει από την πόλη των Τρικάλων (32 χιλιόμετρα) και από το χιονοδρομικό κέντρο στο Περτούλι (15 χιλιόμετρα), έχουν καταστήσει την Ελάτη ένα μοναδικό προορισμό για τους λάτρεις του βουνού, της φύσης και των χειμερινών σπορ. Διαθέτει πολύ καλή τουριστική υποδομή με ποικιλία καταλυμάτων και χώρων εστίασης.

Η Ελάτη προσφέρεται για όμορφες πεζοπορίες στη φύση και εξερεύνηση του βουνού, αναρρίχηση στο αναρριχητικό πεδίο του Κόκκινου βράχου, ποδηλασία βουνού και ιππασία. Αν πάλι δεν είστε λάτρης της άσκησης, μπορείτε απλά να περιηγηθείτε στα γραφικά καλντερίμια, να περάσετε από την εκκλησία της «Κοίμηση της Θεοτόκου» με το ξυλόγλυπτο τέμπλο του 1822 ή απλά ν’ απολαύσετε νόστιμα μαγειρευτά ή πιάτα της ώρας σε μία από τις πολλές ταβέρνες του χωριού. Μη παραλείψετε να επισκεφθείτε την τοπική αγορά και να αγοράσετε βότανα, μέλι, ρίγανη, λικέρ και γλυκά του κουταλιού.

Κοντά στην Ελάτη βρίσκεται το Βροντερό, ένα πανέμορφο χωριό, πλούσιο σε βλάστηση και τρεχούμενα νερά καθώς και το χωριό Καλόγηρος με τον παραδοσιακό νερόμυλο και το µμονοπάτι που οδηγεί στη «Σπηλιά της Νεράιδας». Αξίζει επίσης να επισκεφθείτε το πέτρινο γεφύρι του Αγίου Βησσαρίωνα στη Πύλη Τρικάλων όπως και τους καταρράκτες της Παλιοκαρυάς λίγα μόλις χιλιόμετρα πιο πέρα.

Δεν υπάρχουν αναφορές για το πότε ακριβώς ιδρύθηκε το χωριό, αλλά διάφορα Βυζαντινά ευρήματα μαρτυρούν ότι κατοικήθηκε έγινε λίγα χρόνια μετά την άλωση της Κωνσταντινούπολης. Το όνομα του χωριού αρχικά ήταν Τύρνα και βρισκόταν δυτικότερα, πιο κοντά στο ποτάμι. Το 1943 όμως κάηκε από τους Γερμανούς και στη συνέχεια μεταφέρθηκε στη σημερινή του θέση.