Γεφύρι Πόρτας ή Αγίου Βησσαρίωνα

Φωτο: © Cedomir Maletic

Translate English Version

Γεφύρι Πόρτας ή Αγίου Βησσαρίωνα

Ανάμεσα στους τεράστιους όγκους των βουνών τ' Ασπροποτάμου και των Αγράφων σ' ένα τοπίο άφθαστης ομορφιάς, πάνω από τον Πορταϊκό ποταμό, βρίσκεται το γεφύρι της Πόρτας ή Αγίου Βησσαρίωνα που ενώνει τα βουνά Ίταμος και Κόζιακας.Μέχρι το 1936 ήταν ο μοναδικός συνδετικός κρίκος του Τρικαλινού κάμπου με τα χωριά του Ασπροπόταμου, της Θεσσαλίας με την Ήπειρο.

Το γεφύρι είναι κατασκευασμένο με μέριμνα του τότε Μητροπολίτη Λαρίσης και μετέπειτα πολιούχου των πόλεων Τρικάλων, Καλαμπάκας και Πύλης Αγίου Βησσαρίωνα το 1514, όπως πληροφορούμαστε και από τη μαρμάρινη επιγραφή που υπάρχει στη βάση του και είναι το δεύτερο σε μέγεθος μονότοξο γεφύρι της Θεσσαλίας, . Έχει ένα ημικυκλικό τόξο με υλικά κατασκευής τον ασβεστόλιθο και τον ψαμμίτη. Το γεφύρι αναστηλώθηκε το 1968 και το 1983 αλλά και πιο πρόσφατα το 2005 και το 2006 έγιναν εργασίες ανάδειξης του γεφυριού με ευθύνη της Νομαρχίας Τρικάλων στα πλαίσια του προγράμματος προστασίας και ανάδειξης της Πολιτιστικής Κληρονομιάς.

Το πέτρινο γεφύρι βρίσκεται δύο χιλιόμετρα περίπου δυτικά της Πύλης και περίπου 20 λεπτά από τα Τρίκαλα. Κοντά στο γεφύρι υπάρχουν παγκάκια κάτω από μεγάλα πλατάνια υπό τους ήχους των τρεχούμενων και ορμητικών νερών του Πορταϊκού. Ακόμη υπάρχουν μαγαζάκια σε κοντινή απόσταση με τοπικά προϊόντα όπου μπορείτε να βρείτε και το νόστιμο σαπουνέ χαλβά.