Γεφύρι Σαρακίνας

Translate English Version

Γεφύρι Σαρακίνας

Το Γεφύρι της Σαρακίνας βρίσκεται 1500 περίπου μέτρα μετά τον οικισμό της Σαρακίνας Τρικάλων και εξυπηρετεί ακόμα και σήμερα το επαρχιακό δίκτυο, Σαρακίνας - Διάβας. Γεφυρώνει τον ποταμό Πηνειό (Σαλαμπριά) και απέχει 21 χιλιόμετρα από τη πόλη των Τρίκαλων. Παλαιότερα εξυπηρετούσε την συγκοινωνία προς τα χωριά της περιοχής Ασπροποτάμου και την Ήπειρο. Η μεγαλοπρέπεια της πολύτοξης γέφυρας σε συνδυασμό με τον παρακείμενο μεγάλο βράχο επιβάλλονται στον επισκέπτη. Η γέφυρα αποκαλείται και "Γεφύρι της Πέτρας" από τους Βλάχους της περιοχής Ασπροποτάμου.

Η γέφυρα κατασκευάστηκε τον 16ο αιώνα (1520) από τον μητροπολίτη Λαρίσης Βησσαρίων Β’. Στην αρχική της μορφή η γέφυρα είχε έξι τόξα, με μεγαλύτερο το τρίτο από την αριστερή (ανατολική) όχθη, κάτω από το οποίο διέρχεται η βαθύτερη κοίτη του Πηνειού ποταμού. Ο Άγιος Βησσαρίων, μητροπολίτης Λαρίσης (με έδρα τότε τα Τρίκαλα) ήταν ο σημαντικότερος "γεφυροποιός" της Θεσσαλίας. Με χορηγίες και με συγκέντρωση ποσών με εράνους, που έκανε μεταξύ των πιστών ευρύτερων περιοχών, εμπνεύστηκε και με δική του πρωτοβουλία και επίβλεψη, κατασκεύασε πολλά κοινοφελή έργα όπως την γέφυρα του Κοράκου (1514-15), στον Ασπροπόταμο (Αχελώο), την γέφυρα της Πόρτας (1514) στον Πορταικό, την γέφυρα της Σαρακίνας (1520) και άλλες.

Από το παλιό γεφύρι σήμερα σώζονται τα τέσσερα ημικυκλικά τόξα, τα οποία έχουν τα παρακάτω χαρακτηριστικά αρχίζοντας από την αριστερή όχθη: 

  1. 1. Το μικρό τόξο που έχει μπαζωθεί εν μέρη, έχει άνοιγμα 7,50 μ, ύψος 3,70 μ και πάχος διαζώματος 0,50 μέτρα.
  2. 2. Το δεύτερο σε μέγεθος τόξο έχει άνοιγμα 16,70 μ, ύψος 9,70 μ και πάχος διαζώματος 0,60 μέτρα.
  3. 3. Το τρίτο τόξο, που είναι και το μεγαλύτερο, έχει άνοιγμα 19,70 μ. ύψος 9,70 μ. και πάχος διαζώματος 0,80 μέτρα. 
  4. 4. Το τέταρτο τόξο στην δεξιά όχθη, έχει άνοιγμα 8,50 μ, ύψος 3,50 μ. και πάχος διαζώματος 0,50 μέτρα.

 

Το 1970 η ξύλινη κατασκευή αντικαταστάθηκε με φορέα από σκυρόδεμα και διαπλατύνθηκε το κατάστρωμα κατά 2 μ. για την προσθήκη πεζοδρομίων αλλά και για την διέλευση τροχοφόρων. Το πλάτος του φορέα και του καταστρώματος, στο παλιό γεφύρι, είναι 3,20 μ, ενώ με την διαπλάτυνση φτάνει τα 5,20 μ. Το συνολικό μήκος του γεφυριού είναι 120 μ.