Οβίρες Ρογκοβού

Translate English Version

Οβίρες Ρογκοβού

Οι «Οβίρες του Ρογκοβού» ή αλλιώς Κολυμπήθρες είναι ένα θαύμα της φύσης. Bρίσκονται στο νομό Ιωαννίνων ανάμεσα στους οικισμούς του Μικρού και του Μεγάλου Πάπιγκου. Πρόκειται για φυσικές λιμνούλες με πεντακάθαρα τρεχούμενα νερά. Το ρέμα με τι λιμνούλες σε συνδυασμό με την πυκνή βλάστηση της περιοχής δημιουργούν ένα τοπίο απίστευτης φυσικής ομορφιάς.

Το τοπωνύμιο περιέχει δύο έννοιες. «Ρογκοβό» ονομάζεται το ρέμα που ξεκινά από την κορυφή «Λάπατο»  σε υψόμετρο 2.254 μέτρων του ορεινού όγκου της «Τύμφης» και κατεβαίνοντας περνά ανάμεσα από τα δύο χωριά, το Μικρό και το Μεγάλο Πάπιγκο. «Οβίρες» ονομάζουν οι ντόπιοι το σύστημα από μικρές λίμνες σε μια μικρή χαράδρα μέσα σε πέτρινους όγκους, στο σημείο που καταλήγει το ρέμα του Ρογκοβού.

Το εκπληκτικό αυτό φυσικό τοπίο που μαγεύει τους επισκέπτες έχει σχιμαστιστεί στο πέρασμα του χρόνου από τη διάβρωση του εδάφους από το ρέμα Ρογκοβού. Το καλοκαίρι ο επισκέπτης μπορεί να δροσιστεί σε κάποια από τις λίμνες αν και το νερό είναι πολύ κρύο ενώ το χειμώνα μπορεί να απολαύσει το θέαμα από τις παγωμένες λίμνες. Σύμφωνα με ιστορικές πηγές,  οι Οβίρες του Ρογκοβού ήταν το μέρος που είχε επιλέξει ο Αλή Πασάς για το καλοκαιρινό του μπάνια. 

Η πανίδα και η χλωρίδα της περιοχής είναι πάρα πολύ πλούσια. Το δάσος καλύπτεται από βελανιδιές, οξιές, αρκουδοπούρναρα, κρανιές, οστρυές, φλαμουριές, σφενδάμια και κράταιγους καθώς και πολλά σπάνια είδη λουλουδιών. Υπάρχουν πολλά πουλιά του δάσους αλλά και αρπακτικά καθώς τα φαράγγια της Τύμφης βρίσκονται πολύ κοντά. Η περιοχή συνορεύει με πυκνά άγρια δάση, όσο και με απρόσιτες ορεινές περιοχές, τόποι που αποτελούν καταφύγιο για πολλά σημαντικά θηλαστικά. Μόνιμη στην περιοχή είναι η παρουσία από αρκούδες, λύκους, ζαρκάδια, αγριόγατες, αλεπούδες, ασβούς, κουνάβια και λαγούς.

Οι Οβίρες Ρογκοβού βρίσκονται περίπου 1 χλμ. από το Μεγάλο Πάπιγκο στο δρόμο προς το Μικρό Πάπιγκο. Η περιοχή απέχει 62 χλμ. από τα Ιωάννινα, 445 χλμ. από την Αθήνα, μέσω Ρίου και 370 χλμ. από την Θεσσαλονίκη μέσω Εγνατίας.