Σκιάδι

Translate English Version

Σκιάδι

Το Σκιάδι είναι ένα φυσικό μνημείο που εντυπωσιάζει λόγω του σχήματός του και του μεγέθους του. Μοιάζει με ένα τεράστιο «πέτρινο μανιτάρι» και είναι ενταγμένο στον Aτλαντα των Γεωλογικών Μνημείων του Αιγαίου. Βρίσκεται στο βορειοδυτικό τμήμα της Κιμώλου, στα δυτικά του υψώματος Σκλάβος, σε υψόμετρο περίπου 260 μέτρων και αποτελεί το σήμα κατατεθέν του νησιού. Είναι  στη μέση ενός γυμνού πλατώματος με υπέροχη θέα στις νοτιοδυτικές και δυτικές ακτές του νησιού (Ελληνικά, Μαυροσπήλια, Αθηνιάς) κι ένα μεγάλο μέρος της Μήλου.

Έχει δημιουργηθεί από τους ισχυρούς ανέμους και τη διαφορετική σύσταση των πετρωμάτων του. Τα πιο μαλακά πετρώματα είναι στη βάση του και είναι αυτά που διαβρώνονται πιο εύκολα. Έτσι η βάση έχει στενέψει ενώ η κορυφή που αποτελείται από πιο σκληρά πετρώματα έχει παραμείνει άθικτη. Αυτή η διεργασία που σύμφωνα με τους επιστήμονες ονομάζεται «απορρίνηση» δημιουργεί αυτό το μοναδικό φαινόμενο. 

Για να φτάσει κάποιος εκεί θα πρέπει να ακολουθήσει μία διαδρομή μίας περίπου ώρας μέσω ενός μονοπατιού που ξεκινά από το Χωριό. Για όσους αποφασίσουν να κάνουν τη διαδρομή, συνίσταται να έχουν μαζί τους νερό,καπέλο, αντιλιακή κρέμα και να φορούν κατάλληλα παπούτσια για πεζοπορία.