Ογκόλιθοι Βώλακα

Translate English Version

Ογκόλιθοι Βώλακα

Στο μικρό γραφικό χωριό του Βώλακα στην Τήνο βρίσκεται ένα από τα πιο αξιοπερίεργα τοπία σε ολόκληρη την Ελλάδα. Γρανιτένιοι, ηφαιστιογενείς βράχοι βρίσκονται διάσπαρτοι μέσα και γύρω από το χωριό, δημιουργώντας ένα απόκοσμο σκηνικό που θυμίζει σεληνιακό τοπίο. Σε αυτούς άλλωστε τους βράχους αποδίδεται και η ονομασία του χωριού.

Έχουν διατυπωθεί διάφορες θεωρίες σχετικά με την προέλευση των ογκόλιθων. Σύμφωνα με μία από αυτές, η παρουσία των βράχων ανάγεται σε γεωλογικό φαινόμενο των προϊστορικών χρόνων και είναι αποτέλεσμα έκρηξης ηφαιστείου. Μία άλλη θεωρία αναφέρει ότι η περιοχή παλιά ήταν θάλασσα και με την απόσυρση του νερού, έμειναν οι βράχοι, τα σχήματα των οποίων οφείλονται στην υδάτινη διάβρωση. Σύμφωνα με την τρίτη και τελευταία θεωρία οι βράχοι προέρχονται από πτώση μετεωρίτη στη περιοχή. Βέβαια οι λάτρεις της μυθολογίας δίνουν τη δική τους εξήγηση, πιστεύοντας ότι οι γιγαντιαίοι βράχοι είναι τα απομεινάρια της μάχης μεταξύ Γιγάντων και Τιτάνων.

Οι ογκόλιθοι εντυπωσιάζουν με τον όγκο τους και έχουν προσελκύσει το ενδιαφέρον επιστημόνων απ’ όλο το κόσμο. Τα τελευταία χρόνια έχουν γίνει πόλος έλξης για όσους αγαπούν την αναρρίχηση στα βράχια και επιδίδονται στο bouldering, την αναρρίχηση χαμηλού ύψους βράχων χωρίς σχοινιά. Πολλά από τα σπίτια του χωριού είναι κτισμένα επάνω στους βράχους ενώ σε κάποια από αυτά τα δωμάτια εφάπτονται ή ορίζονται από αυτούς. Το καλύτερο σημείο για να μπορέσει κάποιος να θαυμάσει το εντυπωσιακό τοπίο, είναι ένα άνοιγμα, γνωστό ως «του Βουράκη η Πλάκα» που βρίσκεται τρία λεπτά πίσω από την εκκλησία του χωριού.