Γαλάζιες Σπηλιές

Translate English Version

Γαλάζιες Σπηλιές

Οι γαλάζιες σπηλιές βρίσκονται στο βορειότερο σημείο του νησιού στο ακρωτήρι Σκινάρι, στην περιοχή Άσπρο. Είναι από τα πιο γνωστά και διαφημισμένα φυσικά αξιοθέατα του νησιού. Πρόκειται για ιδιότυπους γεωλογικούς σχηματισμούς που έχουν δημιουργήσει μια σειρά σπηλαίων που αρχίζουν αμέσως μετά τον Άγιο Νικόλαο και τελειώνουν κοντά στο ακρωτήριο Σκινάρι. Το βαθύ μπλε χρώμα του νερού, τα παιχνίδια που κάνουν οι ακτίνες του ήλιου αλλά και τα αναρίθμητα μοβ και πορτοκαλί κοράλλια, συνθέτουν ένα σκηνικό πραγματικά εντυπωσιακό.

Οφείλουν το όνομά τους στο έντονο γαλάζιο χρώμα του νερού που είναι αποτέλεσμα της αντανάκλασης. Η καλύτερη ώρα για να επισκεφθεί κανείς τις σπηλιές είναι το πρωί γιατί οι αντανακλάσεις που δημιουργούνται εκείνη την ώρα στα τοιχώματα από το έντονο φως του ήλιου και το γαλάζιο χρώμα κάνουν τον πυθμένα να αλλάζει διάφορα χρώματα. Κάποιες από τις σπηλιές είναι αρκετά μεγάλες ώστε να μπορέσει να εισέλθει μικρό σκάφος. Η μεγαλύτερη από τις σπηλιές ονομάζεται Κυανό Σπήλαιο. Το κολύμπι καθώς και το κολύμπι με μάσκα στα καταπράσινα, πεντακάθαρα νερά όπως και η εξερεύνηση των σπηλαίων αποτελούν μία μοναδική εμπειρία.

Οι σπηλιές απέχουν 10 λεπτά με  βαρκάκι από το λιμανάκι του Αγίου Νικολάου. Καθημερινά εκτελούνται πολλές οργανωμένες εκδρομές από πολλά σημεία του νησιού προς το εντυπωσιακό αυτό αξιοθέατο. Ένας άλλος τρόπος προσέγγισης είναι από το δρόμο που συνδέει τον Άγίο Νικολάο με το Ακρωτήρι Σκινάρι. Στη μέση περίπου της διαδρομής υπάρχει ένας μικρός μύλος από όπου ξεκινούν καμιά εκατοστή σκαλοπάτια, που οδηγούν στη μέση της ακτής που φιλοξενεί τις σπηλιές.