Παραλία Νας

Translate English Version

Παραλία Νας

Η πανέμορφη παραλία βρίσκεται στις βορειοδυτικές ακτές της Ικαρίας, κοντά στο χωριό Αρμενιστής. Στην παραλία καταλήγει ο ποταμός Χάλαρης προερχόμενος από το ομώνυμο φαράγγι που βρίσκεται λίγο πιο πίσω. Εκτός από το ποτάμι που περιβάλλεται από πυκνή βλάστηση εκεί βρίσκονται και τα ερείπια ενός αρχαίου ναού, αφιερωμένου στην θεά Άρτεμις. Ο ναός καταστράφηκε τον 18ο-19ο αιώνα και τα υλικά του χρησιμοποιήθηκαν για την κατασκευή εκκλησιών. Από το ιερό έχει διασωθεί μόνο το δάπεδο και τα θεμέλια ενώ στην όχθη του ποταμού, δίπλα από τον ναό, βρίσκονται απομεινάρια της προκυμαίας του παλιού λιμανιού.

Η ακτή καλύπτεται με χοντρή άμμο και βότσαλα ενώ το νερό της θαλάσσης βαθαίνει απότομα. Η παραλία είναι ευάλωτη σε βοριάδες και μπορεί να γίνει πάρα πολύ επικίνδυνη όταν φυσούν βόρειοι άνεμοι στην περιοχή, καθώς ο κυματισμός είναι υψηλός και τα θαλάσσια ρεύματα πολύ ισχυρά. Για τον λόγο αυτό έχει τοποθετηθεί σχοινί από την παραλία μέχρι βαθιά μέσα στη θάλασσα που σε περίπτωση ανάγκης θα βοηθήσει τον κολυμβητή να βγει στην ακτή. Εκτός αυτού υπάρχει και σχετική σήμανση για την επικινδυνότητα των νερών. Η παραλία Νας αποτελεί αγαπημένο προορισμό γυμνιστών και κατασκηνωτών αν και η ελεύθερη κατασκήνωση επίσημα απαγορεύεται.  

Θεωρείται από τις ομορφότερες παραλίες του νησιού και είναι αρκετά δημοφιλής συγκεντρώνοντας πολύ κόσμο. Η πρόσβαση γίνεται μέσω ενός μονοπατιού με φανταστική θέα. Το μονοπάτι καταλήγει στο ποτάμι και στη συνέχεια είτε μέσα από το νερό του ποταμιού είτε από τα βράχια στην παραλία. Εντυπωσιακό είναι και το  ηλιοβασίλεμα από την ακτή αφού ο ήλιος κυριολεκτικά βυθίζεται μέσα στην θάλασσα. Σε κοντινή απόσταση με θέα το φαράγγι του Χάλαρη, υπάρχουν παραδοσιακά ταβέρνες και ορισμένα καταλύματα.

 

Campaign Image