Βελανιό

Translate English Version

Βελανιό

Κρυστάλλινα καταγάλανα νερά, λευκά βότσαλα και πεύκα που κυριολεκτικά αγγίζουν το νερό θα συναντήσει όποιος επισκεφθεί τη παραλία Βελανιό, στη νότια πλευρά της Σκοπέλου. Για να φτάσει βέβαια κάποιος έως εκεί, θα πρέπει πρώτα να διασχίσει τη γειτονική παραλία Στάφυλος και να ακολουθήσει το μονοπάτι πάνω στο λόφο. Αν και η πρόσβαση δεν είναι τόσο εύκολή, η υπέροχη αυτή παραλία θα ανταμείψει όλους όσους το τολμήσουν. Εκτός αυτού, η παραλία Βελανιό είναι η μοναδική επισήμως παραλία γυμνιστών στο νησί. Αυτό βέβαια δε σημαίνει ότι δε μπορούν να την επισκεφθούν και όσοι δεν είναι λάτρεις του γυμνισμό αφού πρόκειται για μία από τις πλέον δημοφιλείς παραλίες του νησιού. Οι γυμνιστές προτιμούν συνήθως να βρίσκονται πίσω από μερικά βραχάκια που υπάρχουν στη παραλία αλλά η παραλία είναι αρκετά μεγάλη και υπάρχει χώρος για όλους.

Η παραλία βρίσκεται μέσα σε ένα παρθένο τοπίο, ανέγγιχτη ακόμη από την τουριστική ανάπτυξη. Εκτός από ένα αναψυκτήριο που διαθέτει ομπρέλες και ξαπλώστρες στους λουόμενους, δεν υπάρχει καμία άλλη υποδομή. Η ακτή καλύπτεται κυρίως από λευκή άμμο και μικρά βότσαλα και η εξερεύνηση του βυθού με μάσκα σίγουρα θα ενθουσιάσει όσους το επιχειρήσουν. Και η κολύμβηση όμως στα γαλαζοπράσινα νερά με θέα το πυκνό πευκοδάσος είναι υπέροχη. Η παραλία προσφέρει ηρεμία και χαλάρωση μέσα σε ένα πραγματικά ειδυλλιακό τοπίο. Αν και από τις πιο δημοφιλείς παραλίες του νησιού σπάνια παρατηρείται πολυκοσμία, καθιστώντας τη έτσι ιδανική για όσους θέλουν να αποφύγουν τη πολυκοσμία και την οχλαγωγία. Δεξιά της παραλίας βρίσκεται μια πανέμορφη σπηλιά που στην άκρη της σταλάζει νερό από τα βράχια. Εκεί πιστεύεται ότι βρισκόντουσαν στα Ρωμαϊκά χρόνια, λουτρά (βαλανείον = λουτρά στην αρχαία διάλεκτο). Πολλές φορές όταν ο ήλιος πέφτει και οι λουόμενοι λιγοστεύουν, στην άκρη της παραλίας κατεβαίνουν κατσικάκια για να πιούν νερό από τη θάλασσα.

Αν επισκεφθείτε τη παραλία με σκάφος, στην πλευρά προς την χερσόνησο που τη χωρίζει με το Στάφυλο είναι επικίνδυνο να αγκυροβολήσετε καθώς από εκείνο το σημείο περνά το δίκτυο της ΔΕΗ που τροφοδοτεί με ρεύμα την Αλόννησο. Επίσης στο κέντρο της παραλίας υπάρχουν πολλοί βράχοι που καθιστούν το αγκυροβόλι επικίνδυνο για το σκάφος. Η παραλία Βελανιό απέχει 4,4 χιλιόμετρα από τη Χώρα της Σκοπέλου. Μπορείτε να φτάσετε περπατώντας ή κολυμπώντας από τη παραλία Στάφυλος αλλά και με τα πόδια από τη Χώρα του νησιού αφού η διαδρομή είναι ευχάριστη και ιδανική για πεζοπορία. Εάν δεν διαθέτετε αυτοκίνητο ή μηχανή, μπορείτε να κατευθυνθείτε στη παραλία Στάφυλος με λεωφορείο της τοπικής συγκοινωνίας και στη συνέχεια με τα πόδια στο Βελανιό.

Campaign Image