Άγιος Φανούριος

Translate English Version

Άγιος Φανούριος

Σε ένα γραφικό περιβάλλον, στο κέντρο της τεχνητής λίμνης Δόξα, στην Ορεινή Κορινθία κοντά στο χωριό Γκούρα, βρίσκεται το εκκλησάκι του Αγίου Φανουρίου. Η πρόσβαση γίνεται μέσω ενός μακρόστενου μονοπατιού, που ξεκινάει από την στεριά και εισχωρεί μέσα στην λίμνη μέχρι το εκκλησάκι. Αυτός είναι και ο λόγος, που κάποιοι το αποκαλούν “το ποντικονήσι της Κορίνθου”. Δεν θα πρέπει να παραλείψουμε να αναφέρουμε, ότι πίσω από το μικρό ξωκλήσι βρισκόταν και η Μονή Αγίου Γεωργίου. Όμως εξαιτίας των πλημμυρών, αποφασίστηκε να ξαναχτιστεί η μονή σε κοντινή απόσταση (ενός χιλιομέτρου περίπου), σε μεγαλύτερο υψόμετρο.

Ο Άγιος Φανούριος, σύμφωνα με την εικόνα του (βρέθηκε τον 14ο αιώνα στο νησί της Ρόδου), παρουσιάζεται σαν νεαρός στρατιώτης και εμφανίζει πολλές ομοιότητες με τον Άγιο Γεώργιο. Εντούτοις, η παρετυμολογική παρήχηση (λαθεμένη εκδοχή) του ονόματος του Αγίου (φαίνω = φανερώνω), τον έκανε δημοφιλή στην λαϊκή παράδοση, για την φανέρωση χαμένων ανθρώπων, ζώων ή αντικειμένων. Γι αυτό στις εικόνες, παριστάνεται να κρατά αναμμένο κερί. Κάθε 27 Αυγούστου που γιορτάζει το εκκλησάκι, πλήθος πιστών συρρέουν, προσφέροντας σύμφωνα με το έθιμο την φανουρόπιτα. Πρόκειται για γλυκιά πίτα, παρασκευασμένη από εννέα υλικά, όπου αφού την διαβάσει ο ιερέας κόβεται σε σαράντα κομμάτια και μοιράζεται στους πιστούς, με την ελπίδα να τους φανερώσει ότι έχουν χάσει.

Οι επιλογές για να προσεγγίσει ο επισκέπτης την ορεινή Κορινθία είναι αρκετές. Η πιο συνηθισμένη είναι από την εθνική οδό Αθηνών – Πατρών προς Στυμφαλία (έξοδο Κιάτου) και Γκούρα. Άλλες εναλλακτικές διαδρομές είναι από Ξυλόκαστρο προς Τρίκαλα – Καρυά – Γκούρα. Από Δερβένι προς Ευρωστίνη – Γκούρα. Από Καλάβρυτα προς Κλειτορία – Λυκούρια – Γκούρα. Από Τρίπολη προς Βυτίνα – Πηγές Λάδωνα – Λυκούρια – Γκούρα.