Λίμνη Δόξα (Φενεού)

Translate English Version

Λίμνη Δόξα (Φενεού)

Η λίμνη Δόξα είναι μία τεχνητή λίμνη η οποία βρίσκεται στην Αρχαία Φενεό Κορινθίας-μόλις δύο ώρες από την Αθήνα. Η μοναδικότητα της οφείλεται στο μεγάλο οροπέδιο που βρίσκεται ανάμεσα στα βουνά Ζήρεια και Χελμός καθώς και στα 9 χωριά που σχεδόν κυκλικά περιστοιχίζουν την περιοχή του Φενεού. Πολύ κοντά στην λίμνη βρίσκεται το χωριό Γκούρα. Το σχετικά μικρό μέγεθος της την καθιστά ιδανικό προορισμό για πεζοπορία ή ποδηλασία. Η περίμετρος της, που διακρίνεται για τις εναλλαγές στο τοπίο με τα βράχια, τα υγρολίβαδα και τις καλαμιές, φτάνει τα 3,8χλμ.

Στο κέντρο της λίμνης υπάρχει το εκκλησάκι του Αγίου Φανουρίου που ενώνεται με τη στεριά απο μία στενή λωρίδα γης. Το εκκλησάκι πανηγυρίζει στις 27 Αυγούστου, μέρα ονομαστικής εορτής του Αγίου, καθώς και τη μέρα εορτασμού των Φώτων, όπου γίνεται καθαγιασμός των υδάτων της λίμνης. Στις βορινές πλαγιές στέκεται αμφιθεατρικά η πανέμορφη μονή του Αγίου Γεωργίου Φενεού. Υπάρχουν και κάποιοι τολμηροί που πραγματοποιούν καταδύσεις ψάχνοντας το παλιό εικονοστάσι του Αγίου Γεωργίου το οποίο βρίσκεται βυθισμένο σε βάθος 8μ.

Στην περίμετρο της λίμνης ζουν ελεύθερα άλογα. Κάποια από αυτά έχουν εξημερωθεί και ο επισκέπτης -ειδικά τον χειμώνα- μπορεί να κάνει ιππασία. Επίσης, η λίμνη αποτελεί αφετηρία ορειβατικών εξορμήσεων αλλά και πεζοπορίας. Από εκεί ξεκινά σηματοδοτημένος χωματόδρομος, ο οποίος οδηγεί σε ένα μονοπάτι μικρού μήκους. Η Δόξα θεωρείται μία από τις ομορφότερες ορεινές λίμνες της Ελλάδας, καθώς τα φθινοπωρινά χρώματα του δάσους που καθρεφτίζονται στα σμαραγδένια νερά δημιουργούν ένα μοναδικό τοπίο. Με τα χρόνια η λίμνη έχει εξελιχθεί σε σημαντικό οικοτουριστικό αξιοθέατο. Παράλληλα αποτελεί ιδανικό καταφύγιο για την άγρια ζωή της περιοχής, ενώ στα δάση και στις κοντινές κορυφές φυτρώνουν πολλά σπάνια και ενδημικά φυτά της Πελοποννήσου. Τα νερά της επισκέπτονται τακτικά πολλά υδρόβια και παρυδάτια πουλιά, όπως σταχτοτσικνιάδες, λευκοτσικνιάδες, κρυπτοτσικνιάδες, νυχτοκόρακες, νανοβουτηχτάρια, σκουφοβουτηχτάρια, κύκνοι, φαλαρίδες, νερόκοτες, πρασινοκέφαλες πάπιες, κ.ά. Τα νερά έχουν εμπλουτιστεί με γριβάδια (Cyprinus carpio), ενώ εδώ ζει ένα ενδημικό είδος ψαριού της Πελοποννήσου, ο στυμφαλικός πελασγός (Pelasgus stymphalicus). Τέλος, σημαντική είναι η παρουσία μεγάλων αριθμών από καραβίδες του είδους Astacus fluviatilis που ζούνε στον πυθμένα, αλλά και από ενδημικούς κάβουρες της Πελοποννήσου (Potamon pelops). Γύρω από την λίμνη ζει και ένα σπάνιο είδος μηκόπτερου, το Panorpa rufostigma.