Δημαρχείο Σύρου

Translate English Version

Δημαρχείο Σύρου

Το Δημαρχείο της Σύρου, έργο του Τσίλλερ, είναι το πιο επιβλητικό κτίριο στο νησί και ένα από τα μεγαλύτερα δημαρχιακά μέγαρα στην Ελλάδα. Θεμελιώθηκε το 1876 και τα εγκαίνια έγιναν το 1898. Στοίχισε τότε στο Δήμο 1.300.000 δραχμές, ποσό υπέρογκο για την εποχή.

Είναι τριώροφο προς την πλατεία και, λόγω της υψομετρικής διαφοράς, διώροφο στον πίσω δρόμο. Ο πρώτος όροφος του Δημαρχείου της Σύρου, στον οποίο οδηγεί μνημειακή σκάλα πλάτους 15,5 μέτρων, είναι τοσκανικού ρυθμού, ο δεύτερος, ιωνικού και οι πύργοι, οι οποίοι στα αρχικά σχέδια επρόκειτο να ενωθούν σε τρίτο όροφο στις τρεις πλευρές εκτός της πρόσοψης, είναι κορινθιάζοντος ρυθμού. Στο αέτωμα του κεντρικού τμήματος του Δημαρχείου της Σύρου, εξ ολοκλήρου μαρμάρινο, βρίσκεται η επιγραφή της ανέγερσης: «Eρμού Δήμος τάδ’ είσατο δημαρχούντος Δ. Βαφιαδάκη», δηλαδή, «ο Δήμος του Ερμού ανήγειρε αφιερωματικά (το κτίριο αυτό) Δημαρχούντος του Δ. Βαφιαδάκη».

Μπαίνοντας στο Δημαρχείο της Σύρου, δεσπόζει η κρεμαστή σκάλα, πλάτους 1,95 μ. που στεγάζεται με γυάλινη οροφή, ενώ εκεί, εκτός από τις δημοτικές υπηρεσίες, στο Δημαρχείο της Σύρου στεγάζονται και τα δικαστήρια, το υποθηκοφυλακείο, το Αρχαιολογικό Μουσείο και άλλοι δημόσιοι φορείς.