Μον Ρεπό Κέρκυρας

Translate English Version

Μον Ρεπό Κέρκυρας

Μέσα στον αρχαιολογικό χώρο της Παλαιόπολης, μόλις 3 χιλιόμετρα από τη πόλη της Κέρκυρας βρίσκεται το κτήμα του Μον Ρεπό. Το κτήμα που καλύπτει έκταση 258 στρεμμάτων περιλαμβάνει ένα ανάκτορο που κατά το παρελθόν φιλοξένησε εξέχουσες προσωπικότητες ενώ σήμερα στεγάζει το Αρχαιολογικό Μουσείο Παλαιόπολης. Το ανάκτορο κτίστηκε το 1831 από τον Άγγλο Αρμοστή των Ιονίων Νήσων Sir Frederick Adam για χάρη της αγαπημένης του Κερκυραίας γυναίκας Νίνας Παλατιανού. Αρχιτέκτονας του έργου ήταν ο επίσης Άγγλος Whitmore. Την ονομασία Μον Ρεπό (σημαίνει "η ξεκούρασή μου") την πήρε από το Βασιλιά Γεώργιο Α' στον οποίο παραχωρήθηκε το ανάκτορο το 1864 με την ένωση των Επτανήσων με την Ελλάδα. Παρέμεινε στη κατοχή της βασιλικής οικογένειας έως το 1967 και χρησιμοποιήθηκε από αυτή ως καλοκαιρινή κατοικία.  

Το 1863 φιλοξενήθηκε σ’ αυτό η αυτοκράτειρα της Αυστροουγγαρίας Ελισάβετ, η θρυλική πριγκίπισσα Σίσι, πριν χτίσει, μαγεμένη από την Κέρκυρα το Αχίλλειον, ενώ εκεί γεννήθηκε και ο Φίλιππος Μαουνμπάντεν, ο μετέπειτα Δούκας του Εδιμβούργου και σύζυγος της βασίλισσας της Αγγλίας, Ελισάβετ. Το Μον Ρεπό είχε επιλέξει και ο Παρίνι, ο Ιταλός πολιτικός διοικητής των Ιονίων Νήσων, ως θερινή κατοικία κατά τη διάρκεια της Κατοχής. Με τη μεταπολίτευση το Μον Ρεπό επιστράφηκε στο Δήμο της Κέρκυρας, αλλά τότε άρχισε μια νέα περιπέτεια, καθώς ο Κωνσταντίνος Γλίξμπουργκ το διεκδίκησε ως προσωπική του οικογενειακή περιουσία. Τελικά, μετά από έντονες δικαστικές διαμάχες, το κτήμα επέστρεψε στον Δήμο Κέρκυρας το 1991.

Το ανάκτορο αποτελείται από δύο κτίρια νεοκλασικού ρυθμού που χαρακτηρίζονται από απλές γραμμές και έχουν εκπληκτική θέα προς τις ανατολικές ακτές της Κέρκυρας. Το δεύτερο κτίριο χρησίμευε ως ξενώνας και φέρει το όνομα «Τίτο», πιθανότατα από τον πρώην πρόεδρο της Γιουγκοσλαβίας που συνήθιζε να επισκέπτεται το ανάκτορο. Εκτός του ανακτόρου και του μουσείου με τα ενδιαφέροντα εκθέματα, το κτήμα έχει έναν υπέροχο μεγάλο κήπο με σπάνια φυτά και βότανα που προσφέρει μία όαση δροσιάς τους καλοκαιρινούς μήνες και ενδείκνυται για ευχάριστους περιπάτους υπό τη σκιά των μεγάλων δέντρων. Στο κτήμα βρίσκονται και ερείπια σημαντικών αρχαιοτήτων όπως του ναού της Ήρας που δυστυχώς όμως έχει υποστεί σημαντικές φθορές.

Το ανάκτορο του Μον Ρεπό βρίσκεται στη περιοχή Κανόνι, ανατολικά της Παλαιόπολης και συνδέεται με τη πόλη της Κέρκυρας με δρομολόγια της αστικής συγκοινωνίας αλλά η μικρή απόσταση που το χωρίζει από τη πόλη της Κέρκυρας μπορεί εύκολα να καλυφθεί και με τα πόδια.