Αγγελόκαστρο

Translate English Version

Αγγελόκαστρο

Το Αγγελόκαστρο της Κέρκυρας συγκαταλέγεται ανάμεσα στα σημαντικότερα βυζαντινά κάστρα της Ελλάδας. Βρίσκεται πολύ κοντά στην Παλαιοκαστρίτσα και είναι χτισμένο στην κορυφή ενός απόκρημνου, βραχώδη λόφου. Πρόκειται για το δυτικότερο προπύργιο της Βυζαντινής Αυτοκρατορίας και του Δεσποτάτου της Ηπείρου, όπου ανήκε η Κέρκυρα ως τα μέσα του 13ου αιώνα. Είναι ένα από τα τρία κάστρα της υπαίθρου της Κέρκυρας, μαζί με το κάστρο της Κασσιόπης στο βορρά και του Γαρδικίου στο νότο.

Η προέλευση του ονόματός του δεν είναι σαφής. Ορισμένοι ιστορικοί αναφέρουν ότι το 1214 ο Μιχαήλ Α’ Κομνηνός, γνωστός και ως Μιχαήλ Άγγελος, κατέλαβε την Κέρκυρα και μετά τον θάνατό του, ο γιος του Μιχαήλ Β’ ο Κομνηνός, έχτισε το κάστρο και του έδωσε το όνομα του πατέρα του. Η ανάγκη μεταφοράς του Παλαιόκαστρου (σημερινή Μονή Παλαιοκαστρίτσας) σε περισσότερο οχυρή θέση, ήταν ο λόγος που οδήγησε στην κατασκευή του Αγγελόκαστρου, τον 12ο ή 13ο αιώνα από τον Μιχαήλ Άγγελο το Β’ σε αυτή τη θέση. Πολιορκήθηκε μόνο μία φορά από τους Ενετούς, το 1386, ενώ οι πολιορκημένοι απέκρουσαν έκτοτε επιθέσεις Τούρκων και πειρατών, μεταξύ των οποίων και του περίφημου Μπαρμπαρόσα. Το κάστρο την περίοδο των Ανδηγαυών ήταν γνωστό ως Castrum Sancti Angeli και κατά την Ενετοκρατία φρούριο Santangelo ή Σαντάγγελο.

Λόγω της στρατηγικής του θέσης, έπαιξε σημαντικό ρόλο στη τύχη του νησιού για πολλούς αιώνες. Ειδικά μετά την πτώση της Νοτίου Ιταλίας για τη Βυζαντινή αυτοκρατορία, το κάστρο υπήρξε προκεχωρημένο φρούριο προς τη Δύση και ισχυρό σημείο άμυνας εναντίον εχθρικών επιδρομών, κυρίως από Νορμανδούς. Μεγάλη ακμή γνώρισε κατά τη περίοδο της Ενετοκρατίας, τότε που υπήρξε πρωτεύουσα ολόκληρης της Κέρκυρας  και έδρα του τοπικού κυβερνήτη. Αργότερα επισκιάστηκε από τα φρούρια της πόλης, εγκαταλείφθηκε και ερήμωσε. Κατά τη διάρκεια ανασκαφών το 1997 από την Εταιρεία Βυζαντινών Αρχαιοτήτων της Κέρκυρας, δύο αρχαίοι χριστιανικοί τάφοι ανακαλύφτηκαν στην άκρη της ακρόπολης, που πιστοποιούν ότι η περιοχή κατοικείτο από την πρώιμη βυζαντινή περίοδο (5ος-7ος αι. μ.Χ.).Κάποιες εργασίες συντήρησης έγιναν το 1999 για τη προστασία του σπουδαίου αυτού μνημείου. Σήμερα τους επισκέπτες στο Αγγελόκαστρο καλωσορίζει η τοξωτή πύλη, ενώ στο εσωτερικό του, εκτός από ερείπια δεξαμενών και αποθηκών, σώζονται δύο εκκλησίες, των Αρχαγγέλων Μιχαήλ και Γαβριήλ στο ψηλότερο σημείο καθώς και ο σπηλαιώδης ναός της Αγίας Κυριακής με τοιχογραφίες του 18ου αιώνα.

Πρόσβαση:

Στο Αγγελόκαστρο θα φτάσετε από το χωριό Κρήνη, ακολουθώντας τις πινακίδες. Στους πρόποδες του λόφου υπάρχει χώρος στάθμευσης και το περίπτερο για τα εισιτήρια, ενώ το αξιοθέατο είναι ανοικτό στο κοινό μόνο πρωινές ώρες. Πρέπει να είστε προετοιμασμένοι για ανηφορικό περπάτημα περίπου είκοσι λεπτών, αλλά να είστε επίσης βέβαιοι πως η θέα από το Αγγελόκαστρο προς ολόκληρη την Κέρκυρα και το απέραντο Ιόνιο θα σας αποζημιώσει.

Αποστάσεις:

Αγγελόκαστρο - Πόλη Κέρκυρας: 28,8 χιλιόμετρα

Αγγελόκαστρο - Παλαιοκαστρίτσα: 9,5 χιλιόμετρα