Μονή Παλαιοκαστρίτσας

Translate English Version

Μονή Παλαιοκαστρίτσας

Σε ένα από τα ωραιότερα σημεία της βορειοδυτικής Κέρκυρας, βρίσκεται εδώ και αιώνες η ανδρώα Ιερά Μονή Υπεραγίας Θεοτόκου Παλαιοκαστρίτσας. Σύμφωνα με εγχάρακτη χρονολογία στη πύλη, η μονή ιδρύθηκε το 1228 από το μοναχό Ευθύμιο Μήδα, στο σημείο που είχε βρεθεί η εικόνα της Θεοτόκου. Ωστόσο η παλαιότερη γραπτή μαρτυρία βρίσκεται σε συμβολαιογραφική πράξη του 1469, που συνέταξε ο ιερεύς Στάμος Γουλής και αναφέρεται στην ανακαίνιση και αγιογράφηση του ναού. Η μετατροπή του ναού σε μοναστήρι έγινε σταδιακά. Χρονικό σημείο της αλλαγής ήταν το έτος 1686, όταν ο ιερουργός ονομάστηκε ηγούμενος και ο ναός χαρακτηρίστηκε μονή. Το κτίσμα που σήμερα βλέπει ο επισκέπτης είναι μεταγενέστερο και χρονολογείται από τον 18ο αιώνα. Τα πρώτα κτίσματα πιθανολογείται ότι ήταν μέρος παλαιότερης οχύρωσης κάστρου, από όπου και το όνομα Παλαιοκαστρίτσα. Το μοναστήρι καταστράφηκε από τους Γενοβέζους το 1403 και από τους Τούρκους το 1537 αλλά ξανακτίσθηκε και διατηρείται έως σήμερα με αρκετές προσθήκες.

Το μοναστηριακό συγκρότημα αποτελείται από πολλά κτίρια, χωρισμένα σε δύο επίπεδα. Στο χαμηλότερο επίπεδο, υπάρχει ένας κήπος με πέτρινες καμάρες και ένα κατάστημα με προϊόντα που οι μοναχοί παράγουν ή κατασκευάζουν. Η εκκλησία, το μουσείο και τα κελιά των μοναχών βρίσκονται στο επάνω επίπεδο. Μπροστά από τη βόρεια πύλη του Καθολικού υψώνεται το καμπαναριό επτανησιακής τεχνοτροπίας και σε μικρή απόσταση υπάρχει ένα πηγάδι όπου σύμφωνα με τους τοπικούς θρύλους, όποιος ρίξει ένα νόμισμα θα επιστρέψει στο νησί. Το Καθολικό είναι μονόκλιτη βασιλική με λίθινο τέμπλο και εικόνες ανεκτίμητης αξίας. Ξεχωρίζει η εικόνα της Κοιμήσεως της Υπεραγίας Θεοτόκου του Εμμανουήλ Λαμπράδου (16-17 αι.), όπως και η Παναγία στον τύπο Σκοπιώτισσας ζωγραφισμένη σε δέρμα  βοδιού που χρονολογείται από το 1494. Μία συλλογή από ιερά άμφια, βιβλία, θρησκευτικά κειμήλια και σκεύη καθώς και εικόνες της βυζαντινής και μεταβυζαντινής περιόδου κοσμούν το εσωτερικό του μικρού μουσείου, δείγμα του πλούτου του μοναστηριού. Στο μουσείο υπάρχει επίσης ένας σκελετός μιας φάλαινας που σύμφωνα με τη παράδοση σκότωσε ένας ψαράς το 19ο αιώνα. Σημαντικό κομμάτι της μονής είναι και η βιβλιοθήκη όπου φυλάσσονται τριάντα εννέα χειρόγραφα από τα οποία ένα του 11ου ή 12ου αιώνα καθώς και μεγάλος αριθμός εντύπων. Επίσης στο εσωτερικό της Μονής υπάρχει ένα παραδοσιακό ελαιοτριβείο.

Η μονή απέχει 25 χιλιόμετρα από τη πόλη της Κέρκυρας και είναι χτισμένη σε μία τοποθεσία με υπέροχη θέα στο κόλπο της Παλαιοκαστρίτσας και το γειτονικό Αγγελόκαστρο. Ο δρόμος ξεκινά από την άκρη της παραλίας της Παλαιοκαστρίτσας και λόγω της στενότητας σε κάποια σημεία, έχει τοποθετηθεί φανάρι. Η Ιερά Μονή γιορτάζει στις 15 Αυγούστου και της Ζωοδόχου Πηγής Πηγής, την Παρασκευή της Διακαινίσιμου, μετά το Πάσχα. Η μονή αποτελεί πόλο έλξης για χιλιάδες επισκέπτες κάθε χρόνο όχι μόνο λόγω του θρησκευτικού της χαρακτήρα αλλά και εξαιτίας της εκπληκτικής θέας και της απαράμιλλής φυσικής ομορφιάς του τοπίου που τη περιβάλλει.