Γεφύρι της Χρυσαυγής

Φωτο: © Argyris Pafilis

Translate English Version

Γεφύρι της Χρυσαυγής

Το γεφύρι του Παλιομάγερου ή μεγάλο γεφύρι της Χρυσαυγής, είναι χτισμένο επάνω στο ρέμα το οποίο στους χάρτες ονομάζεται Βάθια. Το γεφύρι τα παλιά χρόνια συνέδεε τον οικισμό της Χρυσαυγής με τον Πεντάλοφο και το Δίλοφο. Σύμφωνα με την παράδοση κτίστηκε το 1854 με χορηγία ενός ληστή, του Νικόλαου Ζάμπρου από το Πολυνέρι Γρεβενών. Ο ληστής κατά την διάρκεια μια καταδίωξής του από Οθωμανικά αποσπάσματα. δεν μπόρεσε να διασχίσει το ρέμα που εκείνη την ημέρα είχε πολύ νερό και ζήτησε από τους κατοίκους της Χρυσαυγής να τον κρύψουν. Αυτοί τον έκρυψαν σε ένα σπίτι και έτσι σώθηκε. Ως αντάλλαγμα ο Ζάμπρος χρηματοδότησε την κατασκευή του γεφυριού και επιθεωρούσε το έργο κρυμένος σε παρακείμενο νερόμυλο. 

Αρχιμάστορας θεωρείται ο Διλοφίτης «Νικόλαος Αναγνώστης Τζιούφας», ο οποίος λέγεται ότι κατασκεύαζε ακόμα και τα εργαλεία του. Τα στηθαία κατασκευάστηκαν από τους Ευθύμιο Ζιούλα και Αθανάσιο Πούλιο κατοίκους Χρυσαυγής, αν και μια άλλη παράδοση θέλει τους δύο τελευταίους αποκλειστικούς δημιουργούς ολόκληρης της κατασκευής.

Η πρόσβαση στο γεφύρι είναι εύκολη μέσω μιας πεζοπορικής διαδρομής 10 λεπτών που ξεκινά από το κέντρο του χωριού. Ο περιβάλλον χώρος έχει διαμορφωθεί σε χώρο αναψυχής. Εκεί υπάρχει και ένας παλιός νερόμυλος, πρόσφατα ανακαινισμένος. Λίγο πριν τον νερόμυλο υπάρχει μεγάλη δέση όπου δημιουργείται ένας τεχνητός καταρράκτης μήκους 25 μέτρων και ύψους 7,5 μέτρων, ο οποίος κτίστηκε το 1855 για την λειτουργία του νερόμυλου.

Photos: © Argyris Pafilis