Γεφύρι Τσούκας - Μόρφης

Φωτο: © Πολιτιστικός Σύλλογος Τσοτυλίου

Translate English Version

Γεφύρι Τσούκας - Μόρφης

Το δίτοξο γεφύρι της Τσούκας βρίσκεται κοντά στο χωριό της Μόμφης και ενώνει τις όχθες του ποταμού Πραμόριτσα. Παλιά συνέδεε τα χωριά της Μόρφης, της Κορυφής, της Χρυσαυγής και της εγκαταλειμμένης σήμερα Τσούκας. Σύμφωνα με προφορικές μαρτυρίες χτίστηκε μεταξύ 1720 και 1730 και είναι το παλαιότερο χρονολογημένο γεφύρι του Βοΐου. Η τοποθεσία που είναι το γεφύρι είναι πραγματικά πανέμορφη και σε αυτή την περιοχή του βουνού της Τσούκας οι κάτοικοι της Μόμφης είχαν τα χωράφια και τα βοσκοτόπια τους.

Χτίστηκε από πληρωμένους τεχνίτες και από αγγαρείες Μορφιτών με χρηματοδότηση που προήλθε από φορολογία που επέβαλε το αρματολίκι της περιοχής στα γύρω χωριά, μιας και για ένα τόσο πολυδάπανο έργο δεν θα μπορούσε να ανταπεξέλθει στα έξοδα ένα μόνο μικρό χωριό. Το γεφύρι της Τσούκας παρουσιάζει πολλές ομοιότητες με το γεφύρι της Σβόλιανης στην Αγία Σωτήρα. Είναι και τα δύο δίτοξα με μία μεγάλη καμάρα, η οποία εδράζεται σε κατακόρυφο βράχο.

Το 2007 η Οικολογική Κίνηση Κοζάνης σηματοδότησε την πεζοπορική διαδρομή που συνδέει το γεφύρι με τον οικισμό της Μόρφης καθιστώντας την πρόσβαση πάρα πολύ εύκολη. Η διαδρομή ξεκινάει από την πλατεία του χωριού και ο χρόνος πεζοπορίας είναι περίπου 45’ λεπτά.