Φωτο: © Θανάσης Κονδύλης
Γεφύρι Κούκου ή Βαλαβάνη
Το παλιό λιθόκτιστο τοξωτό γεφύρι του Κούκου αποτελεί χαρακτηριστικό δείγμα τοπικής παραδοσιακής αρχιτεκτονικής. Βρίσκεται στη θέση «Τρία Αλώνια», στο πιο στενό πέρασμα του Αλφειού ποταμού και συνδέει την νότια με τη βόρεια όχθη του ποταμού και ταυτόχρονα τις επαρχίες Γορτυνίας και Ολυμπίας. Κτισμένο 34 μέτρα πάνω από τον Αλφειό, προκαλεί εντύπωση πως ο πρωτομάστορας Αντώνης Κάτσαινος από τη Λαγκάδα, κατάφερε να κτίσει το γεφύρι σε αυτό το επικίνδυνο σημείο.
Το πέτρινο γεφύρι έχει μία ημικυκλική καμάρα που εδράζεται στους βράχους των δύο οχθών, με επίπεδη και χωρίς πλακόστρωση επιφάνεια. Για την προστασία των περαστικών, υπάρχει στηθαίο και στις δύο πλευρές του γεφυριού αποτελούμενο από ανώμαλες πέτρες. Όταν αποφασίστηκε η κατασκευή του, κανένας κρατικός μηχανικός δεν αναλάμβανε το δύσκολο αυτό έργο, με αποτέλεσμα να αναλάβει την κατασκευή ο ντόπιος τεχνίτης. Για τη κατασκευή του ο πρωτομάστορας κατάφερε να στηρίξει τις σκαλωσιές πάνω σε δίχτυ που έπλεξε με τριχιά 13.000 οργιών που έδεσε από τα δέντρα που βρίσκονταν στις δύο απέναντι όχθες του ποταμού. Η κατασκευή έγινε με κρατική επιχορήγηση με σκοπό να συνδέσει τις δύο επαρχίες. Διήρκησε 2 χρόνια και ολοκληρώθηκε το 1880.
Σύμφωνα με τη τοπική παράδοση, το γεφύρι οφείλει το όνομά του στο Κούκο που τον μαχαίρωσε ο νονός του, Μπραΐμης κατά τη διάρκεια μιας συναλλαγής για ένα σφαχτό ενώ σύμφωνα με μία άλλη θεωρία ο Μπραΐμης έπιασε τον Κούκο να του κλέβει ζώο από το κοπάδι και τον μαχαίρωσε στη καρδιά. Εκτός από Γεφύρι του Κούκου φέρει και την ονομασία «Βαλαβάνη» από τον πολιτικό Αθανάσιο Βαλαβάνη που πήρε τη πρωτοβουλία να κτίσει το γεφύρι, καθώς και «Βλαχορραφτίτικο» από την περιοχή που βρίσκεται. Είναι ένα από τα πιο επιβλητικά γεφύρια της Πελοποννήσου και έχει χαρακτηρισθεί ιστορικό διατηρητέο μνημείο. Κοντά στο γεφύρι του Κούκου ανάμεσα σε πλατάνια και άλλα πλατύφυλλα δέντρα τα νερά της πηγής του Βρόντου πέφτουν από ύψος 17 μέτρων δημιουργώντας τον όμορφο καταρράκτη του Βρόντου.