Φλώρινα

Translate English Version

Φλώρινα

Η πόλη της Φλώρινας γνώρισε μεγάλη ανάπτυξη στα τέλη του 19ου αιώνα, ανάπτυξη που αντικατοπτρίζεται στα θαυμάσια κτήριο των αρχών του 20ου αιώνα. Κτήρια νεοκλασικά αλλά και μακεδονίτικης αρχιτεκτονικής που ακόμη γοητεύουν τους επισκέπτες και τους ταξιδεύουν πίσω στο χρόνο. Ο ποταμός Σακουλέβας που διασχίζει τη πόλη είναι ίσως το πιο χαρακτηριστικό σημείο της. Στις όχθες του είναι κτισμένα μερικά από τα ομορφότερα κτήρια της πόλης όπως το 2ο Δημοτικό Σχολείο, το σπίτι του Τέγου Σαπουντζή και του Βογιατζή όπου γυρίστηκαν πολλές σκηνές της κινηματογραφικής ταινίας «ο Μελισσοκόμος» όπως και το σπίτι του «Πέιου», ένα από τα παλαιότερα αρχοντικά της πόλης. Εκεί βρίσκονται και τα εργαστήρια πολλών ντόπιων καλλιτεχνών, ζωγράφων και γλυπτών, έργα των οποίων κοσμούν την Πινακοθήκη της πόλης.  

Μέσα από μία περιήγηση στα αξιόλογα μουσεία της πόλης, μπορείτε να γνωρίσετε την πλούσια ιστορία και τον πολιτισμό της πόλης. Ανεβείτε στο λόφο του Αγίου Παντελεήμονα να θαυμάσετε μία υπέροχη θέα της πόλης από ψηλά και στην επιστροφή κάντε μία στάση στην αρχαία πόλη. Περπατήστε στο πεζόδρομο της Παύλου Μελά με τις πολλές καφετέριες και καταστήματα διασκέδασης και θαυμάστε τα δημόσια κτήρια στη Πλατεία Δικαιοσύνης.  Επισκεφθείτε τη πλατεία Ηρώων, εκεί όπου ανάβει η μεγαλύτερη φωτιά κάθε 23 Δεκεμβρίου. Γιατί στη πόλη αυτή αναβιώνει ένα έθιμο αιώνων  με τους κατοίκους να ανάβουν φωτιές σε κάθε γειτονιά τα μεσάνυκτα εκείνης της ημέρας.

Η πόλη γίνεται ακόμη πιο γοητευτική τους χειμερινούς μήνες ειδικά τις κρύες και χιονισμένες ημέρες. Όταν ντύνεται στα λευκά, το τοπίο γίνεται ακόμη πιο όμορφο, ο Σακουλένας ποταμός αποκτά μια άλλη γοητεία και οι φωτογραφίες των επισκεπτών κατακλύζουν τους λογαριασμούς του Instagram. Η πόλη της Φλώρινας μπορεί να αποτελέσει τη βάση για εξορμήσεις στη γύρω περιοχή. Ο Εθνικός Δρυμός Πρεσπών απέχει μόνο μερικά χιλιόμετρα ενώ το χιονοδρομικό κέντρο Βίγλας Πισοδερίου στο μέσο περίπου της διαδρομής αποτελεί πόλο έλξης για τους λάτρεις του σκι και προσφέρεται για όμορφες εξορμήσεις στη φύση. Κατά τη διαμονή σας στη πόλη μη παραλείψετε να αγοράσετε φημισμένα προϊόντα της περιοχής όπως πιπεριές Φλωρίνης, φασόλια Πρεσπών, κρασί Αμυνταίου, γλυκά του κουταλιού αλλά και μοναδικά κεριά φτιαγμένα στα εργαστήρια ντόπιων κηροπλαστών. Αναμφισβήτητα η Φλώρινα είναι από τις πιο προικισμένες πόλεις της Ελλάδος, που αξίζει να επισκεφθείτε αν βρεθείτε στη δυτική Μακεδονία.