Πέτρα

Translate English Version

Πέτρα

Στα βόρεια του νησιού, 55 χιλιόμετρα από τη πόλη της Μυτιλήνης και σε κοντινή απόσταση από τον Μόλυβο, βρίσκεται το χωριό της Πέτρας. Κύριο χαρακτηριστικό της Πέτρας δεν είναι άλλο από τον ναό της Παναγίας Γλυκοφιλούσας ένα από τα πλέον σημαντικά προσκυνήματα ολόκληρης της Λέσβου, που δεσπόζει πάνω σε έναν βράχο ύψους 40 περίπου μέτρων (εξ' ου και το όνομα Πέτρα), με τα 114 λαξευμένα στη σκληρή πέτρα σκαλοπάτια και την εκπληκτική θέα.

Καλοδιατηρημένα νεοκλασικά αρχοντικά σπίτια του 19ου και 20ού αιώνα, και γραφικοί πεζόδρομοι που οδηγούν στο εκκλησάκι της Παναγίας συνθέτουν την εικόνα του γραφικού οικισμού. Η Παναγία η Γλυκοφιλούσα πανηγυρίζει το Δεκαπενταύγουστο ημέρα που πιστοί προσέρχονται από κάθε γωνία του νησιού με τα πόδια να προσκυνήσουν τη χάρη της και μετά να διασκεδάσουν στη κατάμεστη πλατεία με πολύ χορό και μουσική. Προσελκύει επίσης έναν ιδιαίτερα μεγάλο αριθμό πιστών κατά την ακολουθία της Μεγάλης Παρασκευής και τη μετέπειτα περιφορά του Επιταφίου στα πλακόστρωτα στενά του χωριού. Το αρχοντικό της Βαρελτζίδαινας, κοντά στην κεντρική πλατεία, που σήμερα λειτουργεί σαν μουσείο, χαρακτηρίζεται σαν μοναδικό στη Λέσβο για την εσωτερική του διακόσμηση και τις όμορφες τοιχογραφίες του. 

Η παραλιακή οδός με θέα το όμορφο ηλιοβασίλεμα, τα εμπορικά καταστήματα και τις παραδοσιακές ταβέρνες γίνεται το σημείο γύρω από το οποίο αναπτύσεται η βραδυνή ζωή του χωριού. Η παραλία της Πέτρας είναι μία από τις μεγαλύτερες και πλήρως οργανωμένες παραλίες του νησιού. Απέναντι από τη παραλία οι νησίδες Άη Γιώργης, Μικρό Νησί, Γλαρονήσι και Μυρμήγκι, αποτελούν προστατευόμενη ζώνη άγριας ορνιθοπανίδας και λειτουργούν ως οικολογικά παρατηρητήρια. Η περιοχή της Πέτρας είναι από τις πιο τουριστικά ανεπτυγμένες του νησιού. Διαθέτει πολλά ξενοδοχεία, ενοικιαζόμενα δωμάτια, εστιατόρια και ένα πολύ οργανωμένο αγροτουριστικό γυναικείο συνεταιρισμό με πολλά τοπικά προϊόντα και καθημερινά φρεσκομαγειρεμένο φαγητό.

Κοντά στην Πέτρα βρίσκεται η Άναξος με ωραία αμμουδιά και το Πετρί χαρακτηριστικός παραδοσιακός ορεινός οικισμός. Στο Πετρί υπάρχει και η θρυλική «Αχιλλειοπηγάδα», η πηγή απ’ όπου λέγεται πως ήπιε νερό ο μυθικός ήρωας Αχιλλέας. Εξίσου γραφικά είναι και τα άλλα χωριά γύρω από τη Πέτρα, η Λαφιώνα, ο Σκουτάρος, η Στύψη και το Υψηλομέτωπο.