Αγία Κυριακή

Translate English Version

Αγία Κυριακή

Η Αγία Κυριακή είναι ένας παραθαλάσσιος, παραδοσιακός οικισμός του Νοτίου Πηλίου. Aποτελεί το επίνειο του Τρικερίου καθώς και όλης της περιοχής. Το αυθεντικό ψαροχώρι, με το όμορφο λιμανάκι με τα ψαροκάϊκα, αποτελεί πόλο έλξης πολλών επισκεπτών. Το χωριό που έχει διατηρήσει το παραδοσιακό του χρώμα συνδυάζει βουνό και θάλασσα. Ο οικισμός έχει έντονο νησιώτικο χαρακτήρα με ασβεστωμένα σοκάκια, λιθόκτιστα σπίτια και όμορφες αυλές με πολύχρωμα λουλούδια. Το όμορφο σκηνικό το συμπληρώνει το φημισμένο καρνάγιο, δίπλα από το λιμάνι.

Στα γραφικά ταβερνάκια γύρω από το λιμάνι ο επισκέπτης μπορεί να δοκιμάσει τοπικές νοστιμιές όπως καταπληκτική καραβιδομακαρονάδα, χταπόδι ροδοψημένο στη θράκα και φρεσκότατο ψάρι συνοδευόμενες από τοπικό τσίπουρο. Σε κοντινή απόσταση βρίσκεται η όμορφη και ήσυχη παραλία του Μύλου. Η Αγία Κυριακή συνδέται με το Τρίκερι, μέσω ενός πλακόστρωτου μονοπατιού (καλντερίμι), ένα από τα ομορφότερα της περιοχής. Αξίζει να περπατήσετε τη διαδρομή λίγο πριν το σούρουπο ώστε να απολαύσετε ένα εκπληκτικό ηλιοβασίλεμα με θέα τον Παγασητικό κόλπο. Επίσης δε θα πρέπει να παραλείψετε μία επίσκεψη στο Παλαιό Τρίκερι, το μοναδικό κατοικημένο νησί του Παγασητικού, ένα μέρος όπου ο χρόνος έχει σταματήσει στην κυριολεξία.

Στις 6 και 7 Ιουλίου, ημέρα γιορτής της Αγίας Κυριακής τελείται μέγαλο πανηγύρι στο χωριό με τοπικά όργανα και παραδοσιακούς χορούς. Στην Αγία Κυριακή υπάρχουν αρκετά καταλύματα, καφενεία και ταβέρνες. Ο γραφικός οικισμός απέχει 95 χιλιόμετρα από τη πόλη του Βόλου.

 Δείτε