Καστράκι

Translate English Version

Καστράκι

Το Καστράκι είναι ένα γραφικό χωριό του νομού Τρικάλων, στον δρόμο προς τα Μετέωρα. Αμφιθεατρικά χτισμένο κάτω από τα απόκοσμα βράχια των Μετεώρων, έχει εξελιχθεί σε τουριστικό θέρετρο όσων επιθυμούν να επισκεφθούν τα μοναστήρια. Το χωριό δημιουργήθηκε την εποχή της Τουρκοκρατίας από Ηπειρώτες που κατέφυγαν στην περιοχή για να γλυτώσουν από τον Αλή Πασά. Οφείλει το όνομά του σε ένα κάστρο, ερείπια του οποίου σώζονται ως σήμερα.

Μονοπάτια, δρομάκια και πανέμορφα ξωκλήσια μέσα σε ένα καταπράσινο περιβάλλον συνθέτουν το σκηνικό μέσα και γύρω από το χωριό το οποίο μαζί με το σύνολο της περιοχής έχει ανακηρυχθεί Μνημείο της Φύσης και Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς από την UNESCO. Περιτριγυρισμένο από καταπράσινα δάση, οροπέδια και φαράγγια και με μοναδική θέα τους γιγαντιαίους βράχους, μαγεύει τους επισκέπτες.

Ένα από τα σημαντικότερα έθιμα του χωριού είναι το κρέμασμα των μαντηλιών στο μοναστήρι του Αγίου Γεωργίου του Μαντηλά. Κάθε χρόνο, ανήμερα της γιορτής του Αγίου κάτοικοι από το χωριό αλλά και επισκέπτες τιμούν τον Άγιο, προσφέροντάς του ένα μαντήλι. Μετά την ολοκλήρωση της λειτουργίας στον ναό που βρίσκεται στη ρίζα του βράχου ντόπιοι αλλά και επισκέπτες ζωσμένοι με πολύχρωμα μαντίλια, αναρριχώνται με την βοήθεια σχοινιών στη σκήτη του Αγίου Γεωργίου που βρίσκεται 40 μέτρα ψηλότερα, σφηνωμένη σε εσοχή κάθετου βράχου. Όταν φτάσουν εκεί κρεμούν τα μαντήλια αφού πρώτα έχουν κατεβάσει τα παλιά. Τα παλιά τα πάνε στο ιερό της εκκλησιάς και οι επίτροποι τα κόβουν κομμάτια και τα προσφέρουν ως φυλακτά μαζί με άρτο, αντίδωρο και παραδοσιακό γλύκισμα από στάρι. Στην συνέχεια τραγουδούν δημοτικά τραγούδια και χορεύουν τον παραδοσιακό χορό στην πλατεία του χωριού.

Σύμφωνα με την παράδοση το έθιμο έχει τις ρίζες του την εποχή της Τουρκοκρατίας. Τότε ένας Τούρκος στρατιώτης κόβοντας δέντρα στο δάσος κάτω από το μοναστήρι έπεσε αναίσθητος. Η γυναίκα του έσπευσε να αφιερώσει στον Άγιο τη μουσουλμανική μαντίλα της. Και έτσι ο Αϊ-Γιώργης έγινε Μαντιλάς.

Από τα σημαντικότερα αξιοθέατα ο Ι.Ν. Κοιμήσεως της Θεοτόκου, μια τρίκλιτη βασιλική με αξιόλογες τοιχογραφίες και εικονοστάσι του 16ου αι. που βρίσκεται στη θέση Αδράχτι, ο Ι.Ν. Αγίου Νικολάου που αγιογραφήθηκε το 1794, ο Ι.Ν. Αγίου Αθανασίου στο κέντρο του χωριού με αγιογραφίες από το 18ο αιώνα, το αρχαίο κάστρο  καθώς και το μουσείο Γεωλογίας. 

Δείτε
Γεφύρι Σαρακίνας

Γεφύρι Σαρακίνας
Πέτρινα Γεφύρια

Γεφύρι Ντελή

Γεφύρι Ντελή
Πέτρινα Γεφύρια