Αβλέμονας

Translate English Version

Αβλέμονας

O Αβλέμονας ή Αυλέμωνας θεωρείτε από τα πιο γραφικά, παραθαλάσσια χωριά των Κυθήρων. Βρίσκεται στην βορειοανατολική πλευρά του νησιού, χτισμένο ανάμεσα σε δύο μικρούς κόλπους και αποτελεί δημοφιλή τουριστικό προορισμό κατά την διάρκεια του καλοκαιριού. Λίγο έξω από την θάλασσα του Αβλέμονα ναυάγησε το Σεπτέμβριο του 1802 το πλοίο Μέντωρ, με το οποίο ο λόρδος Έλγιν μετέφερε κομμάτια μαρμάρων από τον Παρθενώνα στην Αγγλία. Επίσης, το λιμανάκι του Αβλέμονα ήταν το σημείο αποβίβασης των Άγγλων, όταν κατέλαβαν τα Κύθηρα το 1809.

Σημείο αναφοράς είναι το ηλιακό ρολόι στον μικρό κολπίσκο πίσω από το χωριό, το αγγλικό παρατηρητήριο και το ενετικό κάστρο Castello που χρησίμευε για την εποπτεία της περιοχής και του λιμανιού. Ένα ιστορικό κτίριο είναι η οικία Cavalini, η οποία στέγασε το προξενικό πρακτορείο της Αυστροουγγαρίας στα Κύθηρα. Ο Άγγελος Καβαλλίνι από τη Γένοβα που εγκαταστάθηκε στο νησί, ήταν υποπρόξενος της Αυστροουγγαρίας στα Κύθηρα και τόσο αυτός όσο και οι απόγονοί του πρακτόρευαν τα τριεστίνικα καράβια που προσεγγίζανε στα Κύθηρα. Σε κοντινή απόσταση από τον οικισμό βρίσκεται και η παραλία της Παλαιόπολης, η μεγαλύτερη και μία από τις πιο όμορφες του νησιού.

Στον Αυλέμονα υπάρχουν καταλύματα καθώς και μερικές ταβέρνες, εστιατόρια και καφετέριες. Ο μικρός παραθαλάσσιος οικισμός απέχει 31 χιλιόμετρα από την Χώρα των Κυθήρων.