Πύργος Καλλίστης

Translate English Version

Πύργος Καλλίστης

Ο Πύργος Καλλίστης ή Πύργος ή Καινουργιομπούργο όπως ονομαζόταν παλιότερα, είναι το ψηλότερο χωριό της Σαντορίνης. Λόγω της γεωγραφικής του θέσης προσφέρει υπέροχη πανοραμική θέα και στις δύο πλευρές του νησιού. Βρίσκεται 10 χιλιόμετρα νοτιοανατολικά των Φηρών και μέχρι το 1800  υπήρξε η πρωτεύουσα του νησιού. Το μεσαιωνικό χωριό είναι κτισμένο πάνω στην πλαγιά του Προφήτη Ηλία και είναι ένα από τα πέντε καστέλια που υπάρχουν στην Σαντορίνη.

Το χωριό με το ενετικό του κάστρο και τα σπίτια αμφιθεατρικά χτισμένα τριγύρω του, θεωρείται από τα ομορφότερα και γραφικότερα του νησιού. Είναι ένας τόπος ζωντανός καθ’ όλη την διάρκεια του χρόνου που οι περισσότεροι από τους κατοίκους του ασχολούνται με την καλλιέργεια των αμπελιών που απλώνονται τριγύρω. Στην περιοχή βρίσκεται και ένα από τα μεγαλύτερα οινοποιεία της Σαντορίνης.

Στο Πύργο υπάρχουν διάσπαρτες εκκλησίες, αρχοντικά αλλά και το μοναστήρι του Προφήτη Ηλία, μία από τις παλαιότερες εκκλησίες του νησιού που η ανοικοδόμησή της τοποθετείται χρονικά στον 10ο αιώνα. Στον ναό της Αγίας Τριάδας που κάποτε ήταν καθολικός ναός γυναικείας μονής, φιλοξενείται μία σπουδαία συλλογή Εκκλησιαστικών κειμηλίων του 16ου-19ου αιώνα. Τα Εισόδια  της Θεοτόκου του 17ου αιώνα με το χρωματιστό τέμπλο, είναι η μεγαλύτερη εκκλησία του νησιού. Την παραμονή της εορτής, στις 15 Αυγούστου, οι γυναίκες του χωριού στολίζουν τον επιτάφιο. Στην συνέχεια γίνεται περιφορά στο χωριό, ψάλλοντας τα εγκώμια της Θεοτόκου, μέσα σε μία κατανυκτική ατμόσφαιρα. Ο Πύργος διαθέτει και ένα αξιόλογο λαογραφικό μουσείο με αντικείμενα της καθημερινής ζωής περασμένων εποχών.

Η περιήγηση στα στενά δρομάκια είναι μια πρόκληση για τον επισκέπτη, που έχει την ευκαιρία να ανέβει στο κάστρο και να απολαύσει ένα εξίσου όμορφο ηλιοβασίλεμα με αυτό της Οίας. Είναι ένα παραδοσιακό χωριό που διατηρεί την κυκλαδίτικη αρχιτεκτονική του και για τον λόγο αυτό, ο οικισμός έχει ανακηρυχθεί διατηρητέο μνημείο από το 1995.

Στον Πύργο θα βρείτε μία μεγάλη γκάμα από ξενοδοχεία, βίλες και σουίτες που θα σας μαγέψουν με την εκπληκτική θέα που προσφέρουν.