Δρυοπίδα

Φωτο: © Γιάννα Αγγελοπούλου

Translate English Version

Δρυοπίδα

Η Δρυοπίδα είναι ένα παραδοσιακός οικισμός στην ενδοχώρα της Κύθνου που σε αντίθεση με τους περισσότερους Κυκλαδίτικους οικισμούς, έχει το δικό της χαρακτήρα και χρώμα. Τα λευκά παραδοσιακά σπίτια φέρουν σκεπές με κεραμίδια κάτι που δε συνάδει με την Κυκλαδίτικη αρχιτεκτονική. Αυτό οφείλεται κυρίως στην κεραμική ενασχόληση απόδημων εργατών σε καμίνια της Αθήνας και άλλων περιοχών της Ελλάδας. Το Χωριό όπως οι ντόπιοι αποκαλούν τη Δρυοπίδα, βρίσκεται σε υψόμετρο 146 μέτρων και έχει γραφικές πλατείες, παλιές εκκλησίες και όμορφες γωνιές που εκπλήσσουν ευχάριστα τον επισκέπτη που περιδιαβαίνει τα όμορφα πλακόστρωτα σοκάκια του οικισμού. Αν και μακριά από τη θάλασσα, κερδίζει τις εντυπώσεις όσων αποφασίσουν να την επισκεφθούν ή την επιλέξουν για την διαμονή τους.

Ο γραφικός οικισμός είναι κτισμένος ανάμεσα σε δύο λόφους στο νότιο τμήμα της Κύθνου και διατηρεί σε μεγάλο βαθμό το παραδοσιακό του χαρακτήρα. Μετά τη Χώρα είναι ο μεγαλύτερος οικισμός του νησιού και χτίστηκε στα ορεινά της Κύθνου, ώστε να μην είναι ορατός από τους πειρατές. Η ίδρυση του οικισμού παραμένει ένα μυστήριο αλλά είναι γνωστό ότι αρχικά έφερε το όνομα Σύλλακας ή Χωριό και αργότερα μετονομάστηκε σε Δρυοπίδα από τους πρώτους οικιστές του νησιού, τους Δρύοπες. Αναφορές στο χωριό υπάρχουν από το 1700 από Γάλλους Ιησουτίτες που πραγματοποιούσαν προσηλυτιστικές αποστολές στο Αιγαίο αλλά και μετέπειτα από διάφορους περιηγητές που επισκέφθηκαν το νησί.

Από τα σημαντικότερα αξιοθέατα του μικρού άλλα άκρως ενδιαφέροντος αυτού οικισμού που έχει επίσημα ανακηρυχθεί ως Παραδοσιακός Οικισμός, είναι το Σπήλαιο Καταφύκι εντός του οικισμού, η εκκλησία του Αγίου Γεωργίου που φιλοξενεί το Βυζαντινό Μουσείο, η εκκλησία του Αγίου Μηνά με το εντυπωσιακό ξυλόγλυπτο τέμπλο και τις εικόνες του 16ου αιώνα, το Λαογραφικό Μουσείο καθώς και μία σειρά από παλιούς ανεμόμυλους στην κορυφή ενός λόφου λίγο έξω από το χωριό. Λόγω της γεωγραφικής της θέσης, η Δρυοπίδα μπορεί να αποτελέσει τη βάση για εξορμήσεις προς το νότιο τμήμα του νησιού, την Παναγία Κανάλα και τον Άγιο Δημήτριο και το υπέροχο ξωκλήσι της Παναγίας της Φλαμπουριανής.  

Στο χωριό λειτουργούν καφετέριες, ταβέρνες, παντοπωλεία και καταστήματα με είδη λαϊκής τέχνης και κεραμικά. Η Δρυοπίδα απέχει 7 χιλιόμετρα από το λιμάνι του νησιού, τον Μέριχα και 8 χιλιόμετρα από την Μεσαριά την πρωτεύουσα του νησιού. Οι κοντινότερες παραλίες για μπάνιο είναι οι Λεύκες και το Λιοτρίβι στις ανατολικές ακτές της Κύθνου. Η Δρυοπίδα δεν είναι τόσο τουριστικά ανεπτυγμένη όσο η Χώρα του νησιού, ωστόσο ένας περίπατος στα γραφικά της σοκάκια θα σας γοητεύσει.

Φωτογραφία: Γιάννα Αγγελοπούλου