Ι.Ν. Παναγίας Φλαμπουριανής

Translate English Version

Ι.Ν. Παναγίας Φλαμπουριανής

«Η Παναγιά η Φλαμουριανή κι η Παναγιά η Κανάλα και η Στρατηλάτισσα η κυρά, τρεις αδερφές, και ζούσανε με τη μεγάλη αγάπη, τρεις αδερφές, και μια καρδιά», όπως έγραψε ο μεγάλος ποιητής Κωστής Παλαμάς για τις τρεις εκκλησιές του νησιού. Όπως η εκκλησία της Παναγίας της Κανάλας, έτσι και αυτή αποτελεί ένα σημαντικό εκκλησιαστικό μνημείο της Κύθνου. Είναι χτισμένη στη νοτιοδυτική πλευρά του νησιού, στην άκρη ενός βράχου που χωρίζει στα δύο την ομώνυμη παραλία. Σύμφωνα με τη παράδοση στο μονοπάτι που οδηγεί από τη παραλία έως την εκκλησία είναι διακριτά τα βήματα της Παναγίας. Η εκκλησία εορτάζει στις 23 Αυγούστου, ημέρα κατά την οποία πλήθος κόσμου συρρέει για να προσκυνήσει την εικόνα της Παναγίας. Την ίδια ημέρα, διοργανώνεται μεγάλο πανηγύρι προς τιμήν της με τη συμμετοχή των κατοίκων του νησιού αλλά και πολλών επισκεπτών. Η εκκλησία απέχει 12 χιλιόμετρα από το λιμάνι του Μέριχα, 7,5 χιλιόμετρα από τη Δρυοπίδα και 11,5 χιλιόμετρα από τη Χώρα, τη πρωτεύουσα του νησιού. Ο δρόμος είναι ασφαλτοστρωμένος αλλά με πολλές στροφές, οπότε χρειάζεται προσοχή.   

 

Τρεις αδερφές

Η Παναγιά η Φλαμουριανή κι η Παναγιά η Κανάλα και η Στρατηλάτισσα η κυρά, τρεις αδερφές, και ζούσανε με τη μεγάλη αγάπη, τρεις αδερφές, και μια καρδιά.

Μα ο χωρισμός είναι κακός και το έχε γεια φαρμάκι και για να ζουν πάντα μαζί,τις εκκλησιές τους χτίσανε τρεις αδερφές και κείνες, κοντά κοντά, καρσί καρσί.

Κωστής Παλαμάς – Η Πολιτεία και η μοναξιά (βιβλίο τέταρτο)